Dieta w poszczególnych jednostkach chorobowych

Odpowiednia dieta jest kluczowym czynnikiem warunkującym dobre samopoczucie, wygląd oraz zdrowie i witalność. Dlatego tak ważne jest by była ona odpowiednio zbilansowana tzn. dostarczała niezbędnych składników odżywczych takich jak węglowodany, białka, tłuszcze oraz minerały i witaminy w odpowiednich proporcjach.

Dla zdrowego człowieka zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze regulują normy ustanowione dla danego kraju. W Polsce są to normy Instytutu Żywności i Żywienia. Według  norm Instytutu Żywności i Żywienia z 2012 roku: 10-15% energii powinno pochodzić z produktów białkowych, 20-35% z tłuszczu (istotne jest to jakiego rodzaju tłuszcze są spożywane) i 50-70 % z węglowodanów (w tym nie więcej niż 10% z cukrów tzw. "dodanych", czyli mówiąc prościej cukru, który dosypujemy z cukierniczki).

Nieco inne zapotrzebowanie na poszczególne składniki będą miały osoby chore, a dieta dla takich osób powinna być układana indywidualnie w zależności nie tylko od wieku, płci i aktywności fizycznej, ale również od stopnia zaawansowania choroby, występowania ewentualnych powikłań.

Odpowiednia dieta w przypadku wielu jednostek chorobowych jest niezwykle istotnym czynnikiem, często decydującym o wystąpieniu, bądź braku powikłań chorobowych, a nawet pełnego powrotu do zdrowia! Choroby, w których dieta odgrywa bardzo ważną rolę i decyduje często o pogorszeniu lub poprawie stanu zdrowia chorego to tzw. choroby dietozależne. Należą do nich m.in.:

  • Otyłość - ze względu na poważne skutki zdrowotne, jakie powoduje została uznana za tzw. chorobę XXI wieku.
  • Cukrzyca typu 2 - nie stosowanie odpowiedniej diety w tym schorzeniu może doprowadzić do poważnych powikłań takich jak zaburzenia widzenia, a nawet ślepota, niewydolność nerek, niedokrwienie serca mięśniowego, miażdżyca tętnic kończyn dolnych, zespół tzw. "stopy cukrzycowej", który często kończący się amputacją stopy lub palców u stóp.
  • Choroba niedokrwienna serca - odpowiednia dieta może tu znacznie spowolnić przebieg choroby oraz wpłynąć na poprawę takich parametrów jak: ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu całkowitego, jego frakcji LDL, HDL oraz trójglicerydów.
  • Nadciśnienie tętnicze - odpowiedni sposób żywienia i zmiana nawyków żywieniowych powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego chorego, co zostało naukowo udowodnione w badaniach  przeprowadzonych na dużą skalę m.in. Intersalt, w którym uczestnicy pochodzili z 32 różnych krajów.
  • Refluks żołądkowo-przełykowy - cofaniu  się treści żołądkowej można uniknąć wybierając takie produkty, które nie podrażniają żołądka i przełyku.
  • Zapalenie stawów - odpowiednia dieta pomaga złagodzić stany zapalne, dzięki czemu dolegliwości stają się mniej bolesne
  • Kamice nerkowe - w zależności od rodzaju kamieni stosuje się  taką dietę, która ułatwi rozpuszczenie istniejących złogów i zapobieganie ich dalszemu przyrostowi.

Pozostałe dolegliwości, w leczeniu których dieta odgrywa ważną rolę to m.in.:

  • Choroby trzustki
  • Alergie i nietolerancje pokarmowe
  • Miażdżyca
  • Anemia
  • Próchnica zębów
  • Zapalenie pęcherzyka żółciowego
  • Zaburzenia gospodarki lipidowej
  • Choroby tarczycy
  • Zgaga
  • Zaparcia
  • Zespół jelita drażliwego
  • Dna moczanowa
  • Trądzik
  • Choroba wrzodowa żołądka/dwunastnicy

Jeżeli cierpisz na chorobę, w przypadku leczenia, której istotną kwestię odgrywa dieta zgłoś się do nas! Wykwalifikowany dietetyk medyczny zaprojektuje dla Ciebie indywidualną dietę, która nie tylko będzie dostosowana do Twojego trybu życia i upodobań, ale również pomoże złagodzić objawy chorobowe i wspomoże leczenie! Więcej informacji znajdziesz w dziale oferta.

Do góry