Kilka słów o cukrzycy...

Podobne działy: Cukrzyca typu pierwszegoCukrzyca typu drugiego

CUKRZYCA

Występowanie

Cukrzyca zaraz po otyłości i chorobami układu krążenia charakteryzuje się największą zachorowalnością. Jest to tzw. choroba XXI wieku, która coraz częściej występuje wśród mieszkańców krajów rozwijających się i rozwiniętych. Uważa się że czynnikami zwiększającymi ryzyko występowanie tej choroby w czasach współczesnych są:

  • dłuższy czas życia ludzi, a więc też więcej osób starszych w społeczeństwach,
  • siedzący tryb życia, brak ruchu,
  • stres,
  • skłonność do przejadania się oraz zwiększony udział produktów wysoko węglowodanowych i przetworzonych w diecie (fast foody, dania gotowe dostępne w sprzedaży, różnego rodzaju słodycze naszpikowane konserwantami).

Na świecie, na cukrzycę choruje około 5 % populacji, z czego w 90% jest to cukrzyca typu 2. W Polsce wskaźnik ten wynosi 6% co stanowi około 2 milionów osób, z czego 75% choruje na cukrzycę typu drugiego. Znaczenie częściej na cukrzycę typu 2 chorują osoby po 40 roku życia, w grupie osób po 65 roku życia szacuje się, że choruje około 40% osób. Niepokojące jest to, że na cukrzycę typu drugiego coraz częściej chorują osoby młode. Organizacja do spraw zdrowia szacuje, że za 12 lat, czyli do roku 2025 przybędzie 120 milinów osób chorych, co sprawia, że cukrzyca jest jedną z najszybciej rozprzestrzeniających się chorób na świecie pomimo, że nie jest ona chorobą zakaźną. Przyczyn takiej sytuacji upatruje się z niekorzystnych zmianach dotyczących tryby życia wśród współczesnych ludzi oraz zwiększającą się dostępnością jedzenia tzw. śmieciowego, czyli różnego rodzaju fast foodów, dań przyrządzonych z proszku itd.

Czym jest cukrzyca?

Cukrzyca (diabetes mellitus) to choroba spowodowana spadkiem wydzielania lub spadkiem aktywności biologicznej insuliny, czego konsekwencją jest zaburzenie metabolizmu glukozy, lipidów i białek. Niedobór insuliny prowadzi do zaburzeń w metabolizmie nie tylko węglowodanów, ale też białek i tłuszczów, a stale podwyższonypoziomu glukozy we krwi powoduje szereg powikłań takich jak uszkodzenia serca i naczyń krwionośnych, zaburzone widzenie oraz upośledzona praca nerek. Dlatego bardzo ważne jest aby wcześnie rozpoznać cukrzycę i jak najszybciej podjąć odpowiednie leczenie, które niestety trwa całe życie. W Polsce prawie połowa osób chorych na cukrzycę nie zdaje sobie z tego sprawy, ignorując pojawiające się objawy. Wyróżniamy 2 typy cukrzycy: cukrzycę typu pierwszego (tzw. insulinozależną, typu dziecięcego) oraz cukrzycę typu drugiego (insulinoniezależną), występującą częściej wśród osób dorosłych i starszych. Szczególnie narażone na zachorowanie na cukrzycę typu drugiego są:

  • osoby otyłe i z nadwagą,
  • dorośli powyżej 45 roku życia (osoby które ukończyły 45 lat powinny robić badania poziomu cukru we krwi raz na rok, a po 65 roku życia raz na pół roku),
  • osoby u których występowała cukrzyca w rodzinie,
  • osoby wykonujące pracę "biurową" lub inną nie wymagająca ruchu i nie uprawiające sportu,
  • osoby nie dbające o odżywianie się, jedzące 2 maksymalnie 3 duże posiłki dziennie, składające się głównie z produktów wysoko przetworzonych takich jak: gotowe kanapki, zapiekanki, hamburgery, pizze, kebaby, białe pieczywo, słodkie bułki, ciastka, pączki i inne słodycze, słodkie gazowane napoje.

Do góry