Dieta ze względu na wiek/stan fizjologiczny

Najczęściej popełniane błędyDzieci i młodzieżKobiety w ciąży lub karmiąceOsoby starsze
Małe urozmaicenie w odżywianiu+ +
Zbyt niskie spożycie owoców i warzyw+++
Zbyt niskie spożycie produktów mlecznych+++
Zbyt niskie spożycie produktów zbożowych z pełnego przemiału+++
Zbyt niskie spożycie ryb+++
Zbyt niskie spożycie nasion roślin strączkowych ++
Zbyt niskie spożycie wody i płynów   
Zbyt wysokie spożycie słodyczy i cukru+ +
Zbyt wysokie spożycie oczyszczonych produktów zbożowych (z białej mąki)  +
Zbyt wysokie spożycie słodkich napoi gazowanych+  
Zbyt wysokie spożycie tłustych wędlin, mięs  +
Zbyt wysokie spożycie produktów o wysokiej gęstości energetycznej, a ubogiej wartości odżywczej (typu fast food)+ +
Zbyt wysokie spożycie soli i słonych produktów+ +
Pomijanie niektórych posiłków w ciągu dnia+ +
Przekarmianie lub niedożywianie+  

Odżywianie Polaków często obfituje w różnego rodzaju błędy, które są wspólne dla danych grup populacyjnych. Znamienne jest to, że te same błędy powtarzają się w grupie ludzi w zbliżonym wieku. Wśród nich wyodrębniono kolejno:

  • Dzieci i młodzież - czyli grupę ludzi w wieku rozwojowym

Ze względu na bardzo duży wpływ jakie odżywianie wywiera na rozwój i przyszłe zdrowie osób w tym wieku.

  • Kobiety w ciąży, bądź karmiące

Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze w tym okresie.

  • Osoby starsze

Ze względu na częste współistnienie kilku chorób na raz w tym okresie, jak i ogólne osłabienie czynności organizmu i większe narażenie na niedobory pokarmowe.

Poniżej przedstawiłam najczęściej pojawiające się problemy żywieniowe dla danych grup, podzielonych wg. wieku w formie tabeli.

W dziale tym zostaną opisane najczęściej spotykane problemy związane z zachowaniem zbilansowanej diety, charakterystyczne dla danej grupy wiekowej. Mogą tu również Państwo znaleźć odpowiedzi i rozwiązania dotyczące większości z nich. Zachęcamy do lektury!

Do góry