Dieta wg grupy krwi

Ocena dietetyka: 1/5

Skala ocen

1 - Zdecydowanie odradzam - dieta szkodliwa dla zdrowia

2 - Nie polecam - dieta w większości przypadków może wywoływać negatywne skutki uboczne

3 - Dieta w niektórych przypadkach może okazać się skuteczna, jednak skutek ten jest nietrwały

4 - W diecie znajdują się ciekawe założenia, z których w pewnej mierze można korzystać podczas odchudzania się

5 - Dieta zbilansowana, nadająca się do długotrwałego stosowania

 

Głównym założeniem diety jest teoria, że dobór produktów w diecie człowieka, jest zależny od jego grupy krwi. Z tego względu wyróżnia się 4 grupy produktów (dozwolonych bez ograniczeń, w umiarkowanych ilościach oraz zabronionych) dla odpowiednio grupy krwi: 0, A, B, AB. Założenie diety wywodzi się z tzw. teorii lektynowej, mówiącej że układ pokarmowy człowieka został przystosowany tysiące lat temu do spożywania danych produktów - w zalezności od grupy krwi. Twórcy diety tłumaczą, że niemal w każdym produkcie zawarte są cząsteczki zwane glikoproteinami, które po przedostaniu się do krwi mogą wywoływać aglutynację krwinek czerwonych oraz leukocytozę. Pokarmy mogą więc negatywnie wpływać na organizm - jednak zależy to od grupy krwi.

Podstawowe założenia diety

Grupa krwi 0

Twórca diety (Peter D. Adamo) uważaja, że tę grupę krwi za najstarszą. Podobno posiadała ją ludność należąca do plemienia żyjącego 40 tys. lat temu o nazwie Cro-Magnon, których głównym zajęciem było łowiectwo i zbieractwo. Z tego względu osoby z tą grupą krwi powinni odżywiać się głównie tym, czym ich "potomkowie" o tej samej grupie krwi, czyli głównie mięsem, rybami. Unikać za to powinni produktów zbożowych oraz przetworów mlecznych.

Grupa krwi A

Autor diety twierdzi, że osoby z tą grupa krwi są potomkami plemion rolniczych, żyjących na terenie Azji Środkowej i Bliskiego Wschodu. Z tego względu zaleca im się spożywanie produktów typowych dla osób uprawiających ziemię, czyli: produktów zbożowych, warzywa i owoce - czyli dietę zbliżona do wegetariańskiej. Produkty powinny być jak najbardziej naturalne i jak najmniej przetworzone.

Grupa krwi B

Potomkami ludzi o tej grupie krwi było plemię koczownicze, które często musiało się adaptować do nowych warunków środowiska. Ze względu na częste zmiany otoczenia grupa ta przystosowała się zarówno do pożywienia pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, dzięki czemu osoby o tej grupie krwi mogą spożywać pożywienia ze wszystkich grup, a ich dieta jest najbardziej urozmaicona. W przeciwieństwie do osób posiadających grupę krwi B dobrze tolerują nabiał i produkty mleczne, częściej za to zapadają na infekcje wirusowe.

Grupa krwi AB

Twórca uważa, że grupa ta wykształciła się najpóźniej - u ludności żyjącej około 1,5 tys. lat temu. Ze względu na obecność antygenów obecnych zarówno u osób posiadających grupę krwi A i B, osoby posiadające tą grupę krwi są najbardziej narażone na tzw. choroby cywilizacyjne, takie jak: otyłość, cukrzyca, miażdżyca itp. Ze względu na część genów zarówno od grupy A i B wykaz produktów zakazanych nie jest tu jednoznaczny. Większość produktów niewskazanych zarówno dla grupy A, jak i B jest też nieodpowiedni dla osób o grupie krwi AB.

Opinia dietetyka

Dieta bardzo interesująca, wręcz "fantastyczna", jednak ze względu na brak dowodów naukowych nie polecam jej stosowania. Osobiście znam osoby, które pomimo posiadania grupy krwi 0 jedzą w dużych ilościach takie przetwory zbożowe jak: płatki owsiane, musli, pieczywo i czują się bardzo dobrze. Nie jest to do końca zgodne z założeniami dietetycznymi, jakie proponuje autor diety...  

Dodatkowo "aglutynację krwi" wywołują tylko niektóre produkty - nie wszystkie jak zapewnia autor. Nie ma też naukowych dowodów na to, że krew ulega aglutynacji w zależności od grupy krwi.  

Bardziej przychylam się w stronę teorii, że osoby które nie lubią jakiś produktów - nie powinny ich spożywać. Często spotkałam się z przypadkami osób, które np. nie lubiły mleka, a po jego wypiciu dostawały biegunki bo okazywało się, że nie tolerują laktozy. Podobnie osoby, które np. nie lubiły orzeszków, w przyszłości stawało się alergikami na te produkty. Uważam, że każdy jest inny, a ludzki organizm jest na tyle "sprytny", że często daje znać umysłowi jakie produkty mu szkodzą poprzez kreowanie niechęci do danych produktów.  

Dieta wg grupy krwi nie jest zbilansowana - nie można bowiem zakazać komuś spożywania produktów zbożowych, a nakazać jedzenia tylko mięsa i ryb. W skutek takiego odżywiania doszło by szybko do poważnych niedoborów pokarmowych, których konsekwencje zdrowotne były by dotkliwe dla każdego. Zdecydowanie odradzam!

Do góry