Na wzmocnienie odporności - sok z brzozy

Sok z brzozy (oskoła) to naturalny sposób na wzmocnienie odporności, a jago picie jest szczególnie wskazane w okresie jesienno-zimowym. W myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć, polecam przeprowadzenie kuracji sokiem z brzozy właśnie teraz, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje i przeziębienia.

wino-brzozowe_453


Czym jest sok z brzozy i dlaczego warto go pić?


Zawiera kwasy organiczne (jabłkowy oraz cytrynowy), składniki mineralne takie jak: potas, żelazo, magnez, miedź i fosfor oraz witaminy z grupy B, związki żywiczne oraz garbniki.
Płyn wydobywa się z pnia brzozy, gałęzi lub też świeżych liści. W zależności od miejsca pozyskania  soku, odznacza się on nieco innymi właściwościami.  Sok z pnia brzozy charakteryzuje się najwyższą zawartością witamin i soli mineralnych, dzieki czemu stymuluje ogólny metabolizm, z kolei sok pozyskiwany z liści stymuluje proces filtracji w przewodach moczowych, przez co ułatwia wydalanie toksyn i złogów oraz zapobiega powstawaniu kamieni w moczowodach i pęcherzu moczowym. Zawarte w soku z brzozy związki fenolowe wpływają na enzym zwany „TBK1”, hamując jego zdolność do aktywacji danego sygnału biologicznego wpływającego na powstanie stanu zapalnego. Dzięki temu sok z brzozy zmniejsza ryzyko powstawania stanów zapalnych w organizmie, a co za tym idzie chroni również przed występowaniem przeziębień i wielu innych schorzeń, których podłoże ma właśnie stan zapalny.


Dla kogo jest szczególnie wskazany?

  • Osoby starsze
  • Dzieci, w szczególności chorowite
  • Osoby często zmagające się z grypą, przeziębieniem i infekcjami grypopodobnymi
  • Osoby z tendencją to tworzenia się kamieni nerkowych
  • Rekonwalescenci
  • Palacze

Gdzie kupić?


Sok z brzozy można obecnie kupić zarówno w dużych supermarketach, jak i sklepach ze zdrową żywnością oraz aptekach. W okresie wiosennym można również sok pozyskać samodzielnie.


Jaki wybrać?


Wiele dostępnych w sklepie soków zawiera duże ilości cukru lub też dodatek syropu glukozowo fruktozowego, o którego szkodliwości dla zdrowia pisałam już wcześniej. Z tego względu polecam soki niedosładzane, jak również z dodatkami takimi jak sok z dzikiej róży, czy aronii, które dodatkowo zawierają spore ilości witaminy C.

sok-z-brzozy-bez-cukru-03l-oskola_600


Jak stosować?


Nie ma ograniczeń w przypadku picia soku z brzozy, jednak ze względu na skuteczność poleca się picie 2 razy dziennie 1/4 szklanki przez 15-20 dni. Ze względu na zawartość składników mineralnych i aminokwasów soku nie powinno się podgrzewać. Sok należy wypić z ciągu 3-4 dni.
Podczas kuracji sokiem z brzozy odradza się spożywanie alkoholu, mocnej kawy, herbaty, czekolady, szpinaku i szczawiu. Należy również ograniczyć spożywanie dużych ilości mięsa oraz wędlin. Wymienione powyżej produkty zawierają w dużych ilościach substancje, które mogą wchodzić w reakcje chemiczne i generować odkładanie toksyn w naszym organizmie


Ciekawostka


Sok z brzozy znany jest w  medycynie ludowej od lat jako lek zapobiegający nowotworom ( w szczególności w nowotworowi płuc). Wskazany jest więc szczególnie osobom palącym lub narażonym na częsty kontakt z zanieczyszczeniami i odpadami toksycznymi.

sok-z-brzozy_450

Do góry