Wskazówka tygodnia

Jak odżywiać się zimą żeby nie przytyć?

Krótkie dni, brak słońca, niska temperatura - to czynniki, które często skłaniają nas do dogadzania sobie w postaci wysokokalorycznych przekąsek. Dodatkowo na sklepowych pułkach nie ma zbyt wielu warzyw i owoców, a apetyczne wędliny, chipsy, ciasteczka i czekoladki wyglądają tak kusząco...

Te wszystkie czynniki jak również zmniejszona aktywność fizyczna w okresie zimowym często prowadzi do tego, że wiele z nas przybiera na wadze o tej porze roku.

Jak tego uniknąć?

1. Kotlety schabowe i mięso czerwone jak najczęściej wymieniaj na rybę

Jak wiadomo przy niższej temperaturze wzrasta również ochota na "porządny posiłek" , najczęściej w postaci mięsa. Niestety smażone mięso, w szczególności to panierowane jest obfitym źródłem tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego względu polecam zwiększyć częstość spożycia ryb kosztem tradycyjnych kotletów. Są one równie pożywne co mięso, a przy tym mniej kaloryczne i dużo zdrowsze, ponieważ zawierają głownie dobroczynne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Rybę można przyrządzić w piekarniku, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub też zgrilować przy pomocy domowego grilla elektrycznego. Zrezygnować należy jednak z paluszków rybnych oraz z ryb panierowanych, gdyż w tej formie ryby są znacznie bardziej kaloryczne.

2. Kasza zamiast ziemniaków

Kasza, w przeciwieństwie do ziemniaków zawiera znaczne ilości błonnika, posiada niższy indeks glikemiczny oraz jest świetnym źródłem witamin z grupy B i minerałów. Dodatkowo jest bardzo pożywna, więc po zjedzeniu dania z jej dodatkiem, ochota na poobiedni deser z pewnością będzie mniejsza. Najlepsze są kasze: gryczana, jęczmienna oraz jaglana.

3. Mrożone warzywa równie dobre jak świeże

Gotowane brokuły, marchewka z groszkiem, czy też szpinak - wszystkie te dodatki warzywne są dostępne w zimie pod postacią mrożonek. Dodatkowo deficyt świeżych warzyw możemy uzupełnić gotowymi surówkami z krótkim terminem przydatności do spożycia, np. z marchwi, porów, selera, kapusty pekińskiej. Do kanapek możemy z kolei dodawać paprykę, ogórki, czy cebulę, ponieważ warzywa te są ogólnie dostępne w zimowych miesiącach.

4. Zupy

Ze względu na dużą zawartość warzyw, niską kaloryczność oraz przyjemne właściwości rozgrzewające polecam zwiększone spożycie zup zimą. Można je sporządzić na bazie warzyw mrożonych, gotowych koncentratów warzywnych, jak również dostępnych warzyw, np. papryki, czy dyni. Warto dodawać do nich dodatki warzywne w postaci soczewicy, cieciorki, czy też fasoli, gdyż znacznie zwiększy to ich wartość odżywczą jak również sprawi, że będą bardziej sycące.

5. Desery jogurtowo-owocowe

Wysokokaloryczne czekoladki i ciastka zastąp pysznymi deserami jogurtowymi na bazie takich owoców jak: pomarańcze, banany, kiwi, mandarynki, gruszki, czy też suszone owoce. Ich sporządzenie nie wymaga dużo czasu, a są pyszne, zdrowe i niskokaloryczne.

Do góry