Złe połaczenia produktów spożywczych

Dobre i złe połączenia produktów spożywczych

Aby należycie odżywić nasz organizm powinniśmy spożywać produkty z różnych grup, tzn. powinny to być zarówno węglowodany, białka jak i tłuszcze.  Istnieją jednak pewne zestawienia, których ze względu na wzajemne niekorzystne odziaływanie lepiej unikać. Poniżej opiszę niektóre z nich.

1. Herbata z cytryną

zestawienie_470

Herbata zawiera glin, pierwiastek, który jest szkodliwy, ze względu m.in. na przyczynianie się do choroby Alzheimera. Glin zawarty w herbacie ma dla nas formę, której nie możemy przyswoić, tzn. że prawie w całości go wydalamy. Zdecydowana większość glinu kumuluje się w  fusach lub pyle herbacianym (w przypadku herbat torebkowych). Cytryna zawiera kwas cytrynowy, który z glinem tworzy cytrynian glinu, sól, która jest dla nas już dobrze przyswajalna i akumuluje się w tkankach. Z tego względu nie powinno dodawać się cytryny do herbaty, w której znajdują się fusy lub też zaparza się w niej torebka z herbatą. Jeśli więc lubisz herbatę z cytryną nie musisz z niej rezygnować - dodawaj cytrynę po odcedzeniu naparu z fusów/wyjęciu torebki.

2. Herbata z ciastem drożdżowym

Jako, że ciasto drożdżowe, zawiera sporo witaminy B1, a herbata zawiera garbniki, które w znacznym stopniu utrudniają wchłanianie tej witaminy - lepiej nie spożywać równocześnie tych 2 produktów.

3. Pomidor z ogórkiem

Wbrew powszechnej opinii nie jest to połączenie szkodliwe, a raczej wzajemnie niekorzystne. Ogórki zawierają enzym – askorbinazę, która rozkłada witaminę C. Z tego względu połączenie nie tylko pomidora, ale też pietruszki, papryki, czy innych bogatych w witaminę C warzyw  sprawia, że witamina ta jest pod wpływem ogórka „tracona”. Z tego względu nie polecam spożywać ogórka świeżego z żadnymi warzywami. Nie dotyczy to jednak ogórków kiszonych, które nie zawierają szkodliwego enzymu, przez co można łączyć go z innymi warzywami wg. upodo

bań.

4. Napoje zawierające kwas szczawiowy (herbata czarna, kawa) z produktami bogatymi w wapń (sery, mleko, jogurty, kefiry)

Popijając kanapki z serem herbatą lub kawą zwiększamy ryzyko powstawania kamicy nerkowej/pęcherza moczowego. Zawarty w kawie/herbacie kwas szczawiowy łączy się z zawartym w nabiale wapniem i tworzy z nim nierozpuszczalne kryształki szczawianu wapnia, które odkładają się w drogach moczowych. Sporadyczne spożywanie takich kompozycji w niewielkich ilościach nie stwarza poważnego zagrożenia kamicy, jeżeli jednak ktoś chorował na kamicę w przeszłości lub też przypadki zachorowań występują u niego w najbliższej rodzinie, powinien unikać tego typu połączeń i nie popijać posiłków herbatą.

5. Warzywa kapustne z rybami

Ryba z surówką z białej kapusty – to popularne i jak się powszechnie wydaje bardzo zdrowe zestawienie, wbrew pozorom jednak nie należy do najlepszych. Zawarte w kapuście goitrogeny wiążą zawarty w rybach jod i uniemożliwiają jego wchłanianie, co może przyczniac się do niedoczynności tarczycy. Inne warzywa zawierające goitorgeny to brukselka, brokuły, kalafior, soja, jak również orzechy ziemne gruszki i truskwaki.

6. Czerwone wino, kawa i herbata w czasie posiłku

Zawarte w winie, jak również w kawie i herbacie garbniki,  zmniejszają wchłanianie żelaza z mięsa i innych produktów będących jego dobrym źródłem (np. szpinak, pietruszka). Popijanie posiłków tymi napojami może więc przyczynić się do powstawania anemii.

Do góry