Domowe mikstury na przeziębienie

Dla wszystkich osób odczuwających osłabienie, początki przeziębienia lub chcących uniknąć tych dolegliwości w przyszłości, proponuję przyrządzenie domowych mikstur wzmacniających odporność organizmu. Napój taki jest przyrządzony w 100% z naturalnych składników, dzięki czemu jest lepiej przyswajalny i tańszy, w porównaniu do oferowanych na każdym kroku suplementów diety.
 

Rozgrzewający syrop imbirowo-miodowy (ok 20 porcji)

soik_400



Składniki:
- imbir - korzeń (ok 7 cm)
- miód - pół większego lub 2/3 małego słoiczka (200 g) - najlepiej spadziowy lub lipowy
- 2 cytryny

Wykonanie:
Cytyryny sparz wrzątkiem, a następnie pokrój w cienkie plasterki grubości ok 0,5 cm (usuń pestki). Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Umyty i wyparzony poprzednio słoik (np. po miodzie - pojemność 400 ml), wypełnij naprzemiennie plastrami cytryny, szczyptą startego imbiru, 2 łyżkami miodu, aż do zużycia wszystkich składników. Słoik powinien zostać napełniony w całości. Przechowuj  w lodówce. Miksturę najlepiej zacząć używać dzień po przyrządzeniu (po "przegryzieniu" się składników), do 10 dni od przyrządzenia.
Łyżkę lub dwie mikstury zalej ciepłą (ale nie wrzącą!) wodą i pij w stanach osłabienia lub profilaktycznie - w celu uniknięcia przeziębienia (najlepiej 2 razy dziennie).

Rozgrzewająca mikstura z imbirem - wersja szybsza - na 1 porcję

napj-z-imbiru_480


Składniki:
- imbir - korzeń (ok 1 cm)
- miód - 1 większa łyżeczka
- sok z 1/3 cytryny

Wykonanie:
Obrany imbir zetrzyj na drobnej tarce (lub drobno pokrój) i zalej szklanką wrzątku. Przykryj spodeczkiem i odczekaj około 20 minut. Po tym czasie dodaj sok z cytryny i miód. Mikstura jest gotowa do picia.


Uwaga!

Możesz też przyrządzić imbirowy wywar (na zapas) i zużyć go w ciągu 2-3 dni, mieszając na bieżąco z miodem, sokiem z cytryny i odrobiną wrzątku. Dzięki temu nie będziesz musiał zaparzać imbiru, ani za każdnym razem go ucierać/kroić.



Przepis na wywar imbirowy (około 5-6 porcji)

imbir_400

Obrany korzeń imbiru (7 cm) pokrój w cienkie plastry i zalej 700 ml wrzątku. Gotuj na małym ogniu ok 20 minut. Przestudzony i przecedzony wywar przechowuj w lodówce.

Zastosowanie: pół szklanki wywaru imbirowego zalej odrobiną wrzątku (tak by był ciepły), dodaj sok z 1/3 cytryny i łyżeczkę miodu.


Właściwości zdrowotne rozgrzewających mikstur

  • Imbir - rozgrzewa, działa bakteriobójczo, przeciwzaplanie i ułatwia trawienie
  • Miód - jest bogaty w składniki mineralne, dobrze przyswajalne cukry proste, kwasy organiczne, cenne enzymy, aminokwasy, witmiany z grupy B. Zawiera też substancję o właściowściach silnie bakteriobójczych - inhibinę. Szczególnie silne właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, wykrztuśne i antybiotyczne wykazuje miód spadziowy. Pozostałe gatunki miodów charakteryzujące się silnymi właściowściami bakteriobójczymi, zalecane w przeziębianiach to: miód lipowy (wykazujący dodatkowo działanie napotne), nawłociowy, sosnowy.
  • Cytryna - jest dobrym (ale nie najobfitszym) źródłem witaminy C. Jedna, przeciętnej wielkości cytryna zawiera jej około 42 mg (ok. 47% dziennego zalecanego zapotrzebowania dla osoby dorosłej). Oprócz tego cytryna zawiera też rutynę, substancję uszczelniającą naczynia krwionośne i zwalczającą wolne rodniki. Zawarte w cytrynie terpreny pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych, dzięki czemu sprzyja ona detoksykacji organizmu i przyspiesza trawienie. Zawarte w skórce cytryny olejki eteryczne posiadaja właściwości antyseptyczne i przecibakteryjne.


UWAGA!

Składniki aktywne zawarte zarówno w miodzie, jak i cytrynie pod wpływem wysokiej temperatury ulegają częściowej inaktywancji. Z tego względu napoje z dodatkiem miodu i cytryny powinny być ciepłe (nie gorące), a ich temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni.


Koktajl pietruszkowy(1 duża lub 2 mniejsze porcje)

koktajl_pietruszkowy_563



Składniki:
- 1 dorodny pęczek pietruszki (świeży)
- 1 pomarańcza (ew. cytryna)
- 1 jabłko
- 0,5 litra wody niegazowanej

Wykonanie:
Pietruszkę umyj posiekaj (może być byle jak). Dorzuć pokrojone, nieobrane jabłko i pokorojoną pomarańczę. Dodaj połowę ilości wody i zmiksuj na jednolitą konsystencję. Jeżeli koktajl jest dla Ciebie zbyt gęsty dodaj pozostałą część wody.

Właściwości zdrowotne koktajlu pietruszkowego
Koktajl ma ciekawy smak i bardzo ładny, żywy kolor, ale przede wszystkim pije się go ze względu na wyjątkowe walory zdrowotne. Zawarta w koktajlu pietruszka jest prawdziwą skarbnicą żelaza, witaminy C oraz cholorofilu, dzięki czemu nie tylko zmniejsza stany zapalne organizmu i wzmacnia organizm, ale też wspomaga usówanie toksyn z organizmu. Pietruszka działa też moczopędnie, co sprawia że jej spożywanie zaleca się również przy nadciśnieniu, probelmach z pęcherzem oraz innych dolegliwościach związanych z nadmiarnym zatrzymywaniem płynów, jak również przeciwgorączkowo i napotnie, dzięki czemu wskazana jest w różnego rodzaju infekcjach i przeziębieniach.

Wartość odżywcza koktajlu (całej porcji)
wartość energetyczna - 184 kcal
witamina C - 153 mg (170% zalecanego dziennego zapotrzebowania)
żelazo - 2 mg (20% zalecanego dziennego zapotrzebowania)
miedź - 0,3 mg (33% zalecanego dziennego zapotrzebowania)
kwas foliowy - 102 mg (26 % zalecanego dziennego zapotrzebowania)

 

 

Koktajl pietruszkowy(1 duża lub 2 mniejsze porcje)

Składniki:
- 1 dorodny pęczek pietruszki (świeży)
- 1 pomarańcza (ew. cytryna)
- 1 jabłko
- 0,5 litra wody niegazowanej

Wykonanie:
Pietruszkę umyj posiekaj (może być byle jak). Dorzuć pokrojone, nieobrane jabłko i

pokorojoną pomarańczę. Dodaj połowę ilości wody i zmiksuj na jednolitą konsystencję. Jeżeli

koktajl jest dla Ciebie zbyt gęsty dodaj pozostałą część wody.

Właściwości zdrowotne koktajlu pietruszkowego

Koktajl ma ciekawy smak i bardzo ładny, żywy kolor, ale przede wszystkim pije się go ze

względu na wyjątkowe walory zdrowotne. Zawarta w koktajlu pietruszka jest prawdziwą

skarbnicą żelaza, witaminy C oraz cholorofilu, dzięki czemu nie tylko zmniejsza stany

zapalne organizmu i wzmacnia organizm, ale też wspomaga usówanie toksyn z organizmu.

Pietruszka działa też moczopędnie, co sprawia że jej spożywanie zaleca się również przy

nadciśnieniu, probelmach z pęcherzem oraz innych dolegliwościach związanych z nadmiarnym

zatrzymywaniem płynów, jak również przeciwgorączkowo i napotnie, dzięki czemu wskazana jest

w różnego rodzaju infekcjach i przeziębieniach.

Wartość odżywcza koktajlu (całej porcji)

Do góry