Koktajle

Co można zjeść z rana?

Najlepiej żeby było szybko bo przecież spieszymy się do pracy i swoich zajęć, no i oczywiscie zdrowo - bo to 1 posiłek jaki ląduje w naszym żółądku po nocnej przerwie.

Wszystkie powyższe wymagania spełni koktajl owocowy - jest prosty w przygotowaniu, łatwo przyswajalny (postać płynna) i bardzo smaczny. Jego wykonanie zajmuje ok 2-3 minuty, pod warunkiem jednak że posiada się w domu blender/mikser. Polecam zaopatrzyć się w to urządzenie, gdyż jest niezwykle przydatne i znacznie skraca czas przygotowania ogromnej liczby posiłków, m.in.: sosów, past, ciasta na placki wielu innych potraw.

Co daje nam wypicie koktajlu?

Po piersze - zastrzyk łatwo przyswajalnej glukozy, której poziom rano jest niski i wymaga szybkiego uzupełnienia. Po drugie - sporą porcję błonnika, któy wzmaga perystaltykę jelit i tym samym pomaga oczyścić organizm z toksyn po nocnej przerwie. Po trzecie - moc witamin i pierwiastków mineralnych, jakie kryją w sobie różne owoce - w zależności od tego jakich użyjemy, koktajl może dostraczać więcej potasu, witaminy C, czy np. beta-karotenu. Po czwarte zaś, w zależności od naszych wymagań, możemy przy pomocy różnorakich dodatków sprawić, by koktajl wzmacniał naszą odporność, wpływał na poprawę cery, czy też chronił nas przed nadmiernym odkładaniem się cholesterolu w naczyniach krwionośnych - wszystko zależy od naszych potrzeb i inwencji twórczej.

Wzmacniający koktajl jesienny (1 duża lub 2 średnie porcje - łącznie ok 500 g)

koktajl3mini_300koktajl1mini_350

Składniki

  • 1 duże jabłko
  • 1 banan
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego złocistego
  • 2 małe łyżeczki otrąb pszennych
  • 1/4 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 duże łyżki konfitury z żurawin (najlepiej domowej roboty)

Wykonanie

Jabłko oraz obranego banana pokrój w kawałki (obojętnie jakie), pamiętając by z jabłek usunąć gniazda nasienne i wrzuć do wysokiego naczynia. Następnie dorzuć mały jogurt, siemię lniane, otręby, odrobinę oleju koksowego i 1 łyżkę konfitur. Wszystko zmiksuj, wlej do szklanek i przyozdób z wierzchu łyżką żurawiny.

Właściwości zdrowotne koktajlu

Koktajl ten zawiera duże ilości błonnika, zarówno rozpuszczalnego (jabłko), jak i nierozpuszczalnego (otręby, siemię lniane), dzięki czemu wpływa na zwiększenie tempa przemiany materii od samego rana, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, polepsza ukrwienie jelit, jak również przyspiesza wydalanie cholesterolu z organizmu.

Banan dostarcza spore ilości potasu, natomiast żurawina to dobre źródło witaminy C, beta-karotenu, żelaza oraz przede wszystkim prawdziwa skarbnica polifenoli o silnych właściwościach przeciwutelniających i przeciwwolnorodnikowych. Ponadto, żurawina wykazuje również silne właściwości anybakteryjne i przeciwgrzybicze, przez co polecana jest przy różnego rodzaju zakażeniach, w szczególności przy infekcji dróg moczowych oraz przy wrzodach żółądka, wywołanych przez Helicobacter pyroli. Siemię lniane zawarte w koktajlu, zawiera cenne kwasy omega -3 (kwas alfa-linolenowy), który wykazuje m.in. działanie przeciwzaplane i przeciwzakrzepowe oraz związki śluzowe, które tworzą ochronną "otoczkę" na powierzchni przewodu pokarmowego, dzięki czemu zapobiega osadzaniu się w nim toksyn i przenikaniu szkodliwych substacji.

Wartość odżywcza koktajlu

  • wartość energetyczna - 425 kcal
  • zawartość błonnika - 13,24 g (ponad 50% dziennego zapotrzebowania)
  • zawartość białka - 16 g
  • zawartość węglowodanów - 74 g
  • zawartość tłuszczu - 13 g

Kremowy koktajl zielony z awokado (na 2 porcje)

kokajl3mini_400koktajlmini_400koktajl4mini_400_01

Składniki

  • 1 awokado
  • 1 duże jabłko
  • 1 banan
  • 1 mały jogurt naturalny "kremowy"
  • 1/4 szklanki mleka (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego złocistego
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytyryny
  • 3 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki płatków migdałowych

Wykonanie

Awokado obierz ze skórki i pokrój na kawałki (oddziel od pestki, ale jej nie wyrzucaj), a następnie włóż do wysokiego naczynia! Dorzuć pokrojone jabłko (nieobrane), obranego banana, miód, olej kokosowy, siemię lniane, 2 łyżeczki wiórków kokosowych i zalej jogutrem. Wszystko zmiksuj - w razie gdyby koktajl był za gęsty dodaj mleka, wlej do szklanek i przyozdób z wierzchu płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Aby koktajl dłużej zachował ładny, świeży wygląd wsadź do środka naczynia z koktajlem pestkę z awokado i przechowuj w lodówce (maksymalnie 1 dzień).

Właściwości zdrowotne koktajlu

Ze względu na udział awokado jak i oleju koksowoego, koktajl jestpożywny, ma niski indeks glikemiczny i niewielką zawartość węglowodanów.Awokado zawiera sporą ilość kwasu oleinowego, dzięki czemu wpływa naobniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL, a kwas laurynowy zawarty wdużych ilościach w oleju kokosowy (jak również w mleku matki) wpływa nawzrost odporności organizmu, jak również wykazuje działanie bakterio iwiruso-bójcze. Pektyny zawarte w jabłku skutecznie oczyszczają organizm z toksyn, przyspieszając ich usówanie, a banan wpływa łagodząco na błonę śluzową żołądka. Dodatkowym walorem jest duża zawartość potasu (banan i awokado to jego bardzo obfite źródła) oraz unikalny, łagodny smak koktajlu. Połączenie awokado, jabłka, banana i kokosa sprawia, że pijąc koktajl poczujesz się jak na ezotycznej plaży, w otoczeniu palm ibłękitnej wody.

Do góry