Lekkie i szybkie 2 dania

Ryż w stylu orientalnym z warzywami (3 porcje średnie lub 2 duże)

ry2_534


Składniki:

  • Olej ryżowy - 2 łyżki
  • 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe)
  • Imbir korzeń starty (ok 1 cm) lub pół małej łyżeczki sproszkowanego
  • 1 woreczek ryżu brązowego
  • Warzywa na patelnię (mrożonka 450 g), np. z bazylią i tymiankiem, albo z przyprawą orientalną - bez ziemniaków!
  • 1 bakłażan
  • Przyprawy: 2 duże łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka kurkumy i szczypta pieprzu, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szypta kuminu (kmin rzymski), duża szczypta chili
  • Pół puszki fasoli czerwonej (200 g) - jak ktoś lubi może być cała puszka

Wykonanie

Ryż ugotuj o 5 minut krócej niż w przepisie na opakowaniu (ok 35 minut). Następnie na rozgrzanym oleju ryżowym podsmaż drobno posiekany czosnek oraz starty imbir (może być też imbir w proszku). Wrzuć na to odecedzony ryż, a następnie warzywa z mrożnonki. Po około 5 minutach dolej trochę wody i dodaj pokrojonego w plastry bakłażana (ok 0,5 cm grubości). Następnie dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i duś 10 minut. Dodaj odcedzoną fasolę, dopraw do smaku i danie gotowe.

Kaloryczność 1 porcji

1 średnia porcja 309 kcal

1 duża porcja 457 kcal

Właściwości zdrowotne

Zarówno ryż, warzywa oraz przede wszystkim fasola są obfitem źródłem błonnika, a zawarte w potrawie przyprawy dodatkowo wspomagają wydzialnie soków trawiennych, działają antyspetycznie i przeciwzapalnie. Zawarta w potrawie kurkuma w połaczeniu z pieprzem wykazuje ponad to silne działanie przeciwnowotworowe.

 

Wskazówka:

Jeżeli masz mniej czasu polecam użycie ryżu parabilcznego z dzikim (gotuje się około 15 minut). Ma on jednak niższą zawartośc błonnika niż ryż brązowy.

 

Soczewica curry z dynią i ryżem (4 porcje)

zdj_soczewicy_1024_01

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • Opakowanie dyni mrożonej (450 g)
  • Puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • Pół puszki mleczka kokosowego (200ml) – szklanka
  • 2 małe płaski łyżeczki mąki kukurydzianej/ziemniaczanej – w celu zagęszczenia
  • Puszka soczewicy (z serii warzywa na parze Boduelle – 350 ml), odcedzona
  • Sól i pieprz
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • Pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego (kumin)
  • 2 łyżeczki imbiru
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

 

+ ryż paraboliczny z dzikim/brązowy (1/3 woreczka na porcję)

+ 1/2 opakowania surówki z marchewki (gotowa – 150 g) lub 6 dużych łyżek surówki z marchewki domowej roboty (starta marchewka z jabłkiem i sokiem z cytryny)

 

Wykonanie:

Posiekany czosnek podsmaż na oleju ryżowym (ok 1 minuty). Następni dorzuć mrożoną dynię i duś ok 15 minut od czasu do czasu dodają nieco wody. Następnie dorzuc pomidory z puszki, mleczko kokosowe oraz mąkę wymieszaną z odrobiną wody – wszystko starannie wymieszaj. Następni dorzuć soczewicę z puszki i pozostałe przyprawy. Spróbuj – w razie czego dodatkowo dopraw potrawę wg. uznania.

1/4 porcji sosu podawaj z ryżem (1/3 woreczka) oraz surówką z marchewki (150 g – ok 6 czubatych łyżek).

Kaloryczność 1 porcji

468 kcal

 

 

Do góry