Papryki faszerowane

imag0107mini_535imag0112mini_368

 

imag0122mini_355imag0128mini_500


Jako, że sezon na papryki kończy się tuż tuż, warto przyrządzić pyszną potrawę z papryką w roli głównej. Ja postanowiłam zrobić papryki faszerowane z mięsem z indyka wg receptury mojej babci zmodyfikowanej nieco na zdrowszą wersję.


Składniki (dla 4 osób):


•    4 duże papryki (najlepiej 2 czerwone i 2 żółte)
•    1 duża lub 2 mniejsze cebule
•    Mięso mielone z indyka (200 g)
•    2 łyżki suszonej włoszczyzny
•    2 łyżeczki przyprawy do zup bez glutaminianu sodu (np. firmy Kucharek)
•    Ryż brązowy (1/2 woreczka)
•    Pęczek pietruszki
•    10 pieczarek
•    Starty żółty ser, najlepiej twardy (10 dag)
•    1/2 szklanki śmietany 12%
•    1 jajko
•    2 łyżki majeranku
•    Pół łyżeczki słodkiej papryki
•    Pół łyżeczki ostrej papryki
•    Pół łyżeczki pieprzu
•    Pół łyżeczki soli


Wykonanie


Ugotuj ryż (czas gotowanie ryżu brązowego to około 40 minut) w wodzie z dodatkiem 2 łyżek suszonej włoszczyzny. W między czasie papryki umyj, obetnij „czapki” z ogonkiem i usuń gniazda nasienne.
Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju ryżowego i przysmaż pokrojoną drobno cebulę, obrane i umyte pieczarki. Po około 5 minutach dodaj mięso mielone. Do szklanki wsyp 2 łyżeczki przyprawy do zup i zalej wrzątkiem (do 1/3 objętości szklanki). Wlej zawartość szklanki na patelnię z mięsem, dodaj majeranek i duś około 20 minut. W między czasie w misce wymieszaj śmietankę, starty ser, jajko i pozostałe przyprawy. Wymieszaj z zawartością patelni (już bez podgrzewania). Na koniec dosyp posiekaną pietruszkę, ugotowany ryż, ponownie wymieszaj i napełnij papryki. Na wypełnione farszem papryki  nałóż odcięte wcześniej „czapki” i wstaw do naczynia żaroodopornego wyłożonego wcześniej papierem do pieczenia. Zapiekaj przez około godzinę - godzinę 15 min., w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do zrumienienia papryk).


Wskazówka
Dobrze jest mieć w zapasie 1 paprykę więcej w razie gdyby farszu było za dużo.


Wartość odżywcza


1 papryka faszerowana dostarcza sporą dawkę błonnika (pochodzącego nie tylko z warzyw, ale też brązowego ryżu), pełnowartościowego białka, niewielkie ilości tłuszczu oraz sporą dawkę beta karotenu (200% dziennego zapotrzebowania), potasu, witaminy E oraz innych niezbędnych witamin i składników mineralnych, przy jednocześnie niskiej kaloryczności. Dodatkowo papryka, jak również dodane do potrawy przyprawy są obfitym źródłem polifenoli, które zwalczają wolne rodniki, chroniąc przed powstawaniem wielu chorób cywilizacyjnych.
Spożywanie duszonej lub pieczonej papryki wspomaga procesy trawienne, a zawarte w niej substancje fitoaktywne wpływają na zwiększenie odporności organizmu, dzięki czemu jest wskazana szczególnie w okresie jesienno-zimowym.


Dla 1 porcji


•    Ilość kalorii: 428 kcal
•    Ilość białka: 25 g (1/3 średniego dziennego zapotrzebowania)
•    Ilość węglowodanów: 33 g (ok 1/10 średniego dziennego zapotrzebowania)
•    Błonnik: 8,37 g (ok 42% zalecanego dziennego zapotrzebowania)
•    Ilość tłuszczu: 15 g (16% średniego dziennego zapotrzebowania)
•    Potas: 1206 mg (ok 25% dziennego zapotrzebowania)
•    Magnez: 93 mg (ok 36% dziennego zapotrzebowania)
•    Beta-karoten (ek. retinolu): 1484 (200% zapotrzebowania)
•    Witamina E: 7,3 mg (91 % dziennego zapotrzebowania)
•    Witamina B3: 8,92 mg (49% dziennego zapotrzebowania)

Do góry