Przepisy Świąteczne 2019

Propozycje na dania wytrawne

 

Barszcz z kiszonych buraków

Barszcz rosyjski zupa w białej misce Darmowe Zdjęcia

https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/barszcz-rosyjski-zupa-w-bialej-misce_5467177.htm#page=1&query=barszcz&position=0

Składniki (na 3 litry):

  • 1 porcja UKISZONYCH BURAKÓW (z 1 kg buraczków)
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • około 2 łyżeczek soli

 

Wykonanie:

1. Buraczki ukisić. Wodę wlać do dużego garnka, dodać obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę, pietruszkę, opłukaną cebulę, pora, natkę pietruszki. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez około 45 minut na minimalnym ogniu.
2. Wyjąć warzywa z wywaru (nie będą potrzebne) i dodać zawartość słoika (ukiszone buraczki wraz z sokiem). Dodać majeranek, obrany i pokrojony czosnek, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól do smaku. Wymieszać i zagotować na bardzo małym ogniu. Trzymać tak zupę bez przykrycia na małym ogniu przez około pół godziny, zupa ma tylko delikatnie się podgrzewać, nie może się zagotować. Przecedzić do czystego garnka, w razie potrzeby dodać więcej bulionu i podgrzać. Podawać z uszkami.


    Kiszone buraki

    • 1 kg czerwonych buraków
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 listek laurowy
    • 2 ziarenka pieprzu
    • 3 szklanki wody mineralnej lub zwykłej przegotowanej i ostudzonej
    • 1 łyżka soli

     

    Wykonanie:

    1. Buraki umyć i cieniutko obrać (najlepiej w rękawiczkach gumowych). Można też ich nie obierać, tylko dokładnie wyszorować, odciąć stwardniałe końce.
    2. Buraki pokroić na kawałki i włożyć do dużego słoika lub dwóch mniejszych, docisnąć. Dodać czosnek, liść laurowy oraz pieprz.
    Zalać wodą wymieszaną z solą, całkowicie przykrywając buraczki. Potrząsnąć delikatnie słoikiem aby pozbyć się pęcherzy powietrza, jeszcze raz docisnąć buraczki.
    3. Słoik zamknąć i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej do czasu aż rozpocznie się fermentacja (na wierzchu zgromadzi się piana).
    Słoik odstawić do chłodnego pomieszczenia np. piwnicy lub do lodówki - optymalna temperatura do kiszenia to około 10 stopni C, nie mniej niż 0 stopni C.
    4. Po kilku dniach (do 2 - 3 tygodni) można już wykorzystać buraczki - otworzyć słoik, zebrać pianę i wykorzystać ukiszone buraczki wraz z sokiem do barszczyku lub wypić sok a buraczki wykorzystać do surówki. Niewykorzystany sok można zlać do butelek i przechowywać w lodówce.

       

      Pierogi z soczewicą, kapustą kiszoną i grzybami

      Chińskie jedzenie jiaozi nowego roku Darmowe Zdjęcia

      https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/chinskie-jedzenie-jiaozi-nowego-roku_1747022.htm#page=1&query=pierogi&position=1

      Składniki:

      • 1 szklanka pomarańczowej lub zielonej soczewicy
      • 4 łyżki oliwy extra vergine
      • garść (ok. 40 g) suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)
      • 1 cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 1, 5 szklanki kiszonej kapusty
      • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
      • sól morska i świeżo zmielony pieprz

      Wykonanie:

      1. Soczewicę opłukać, zalać wodą lub bulionem w ilości 1 - 2 cm ponad poziom soczewicy, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez około 15 - 30 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie cały płyn (w razie potrzeby odparować lub dodać więcej wody, soczewica zielona dłużej się gotuje niż pomarańczowa). 
      2. Grzyby opłukać i moczyć w niewielkiej ilości zimnej wody przez 2 godziny lub przez całą noc. Następnie gotować w wodzie, w której się moczyły, przez około 30 minut. Wodę z grzybami posolić. Po ugotowaniu nie powinno zostać płynu. Grzyby ostudzić i drobno
      3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojony czosnek a po chwili posiekane grzyby, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać do soczewicy.
      4. Kapustę odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna, należy ją wcześniej opłukać), umieścić w garnku razem z 1/2 szklanki wody i 1 łyżką oliwy. Gotować przez około 45 minut, aż będzie miękka. Odcedzić jeśli jest taka konieczność i posiekać. Wymieszać z soczewicą i grzybami. Dodać natkę pietruszki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na czas przygotowania ciasta pierogowego.
      5. Przygotować ciasto pierogowe. Lepić pierogi, nakładając po łyżce nadzienia. Gotować przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody lub do czasu aż ciasto będzie odpowiednio miękkie.
      6. Na suchej patelni delikatnie podsmażyć kminek lub kmin rzymski, wymieszać z oliwą extra virgine i tymiankiem. Pierożki posypać solą morską i polać aromatyczną oliwą z kminkiem.


       

       

        Ciasto na pierogi gryczane bezglutenowe

        Składniki (ok 20 pierogów):

        • 300 g bezglutenowej mąki gryczanej (najlepiej z międzynarodowym Przekreślonym Kłosem: Amarello, Balviten, Nutrifree, ale również Szarłat);
        • szczypta soli;
        • niepełna szklanka bardzo gorącej (ale nie wrzącej) wody;
        • skrobia ziemniaczana lub kukurydziana do obsypania stolnicy;
        • dowolny farsz

        Wykonanie:

        1. Wlej gorącą wodę do mąki z solą i energicznie wymieszaj ciasto drewnianą łyżką. Wlewaj wodę, dopóki mąka przestanie ją chłonąć. Czasem jest to niepełna szklanka wody, a czasem trochę więcej (każda mąka ma inną wilgotność, stąd ewentualne różnice w proporcjach wody).
        2. Po chwili mieszania powstanie jednolite ciasto, o lekko ciągnącej konsystencji. Jeszcze ciepłe ciasto Rozwałkuj je na stolnicy obsypanej bezglutenową mąką (letnie i zimne ciasto klei się do stolnicy i trudno je rozwałkować). Wytnij kółka, nałóż farsz i zlep brzegi pierogów.
        3. Gotuj we wrzątku z solą i wodą – do wypłynięcia na powierzchnię. 

         

        Pierogi inaczej, czyli chińskie pierożki na parze Dim Sum

        Tradycyjny gruziński chinkali widok z góry Darmowe Zdjęcia

        https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/tradycyjny-gruzinski-chinkali-widok-z-gory_5938244.htm#page=1&query=pierogi&position=22

        Składniki (ok 50 pierożków):

        • 3 szklanki mąki pszennej
        • 3/4 szklanki ciepłej wody
        • 2 łyżki oleju

         

        Wykonanie:

        1. Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę. Dodać wodę i olej. Wszystko wymieszać, zagnieść i dobrze wyrobić, aby ciasto było jednolite i elastyczne. Uformować kulę, szczelnie zawinąć w folię (lub przykryć w misce) i odstawić, aby odpoczęło na przynajmniej 15 minut.
        2. Ciasto uformować w wałek i pokroić na około 50 plasterków. Każdy plasterek ciasta rozwałkować bardzo cienko, nadając mu kształt koła (pozostałe ciasto nakryć folią lub zwilżoną ściereczką, aby nie dopuścić do wyschnięcia). Na środek ułożyć porcję nadzienia.
        3. Brzegi ciasta zwilżyć wodą i skleić "na zakładkę" na kształt sakiewki.
        4. Bambusowy parowar lub inne naczynie do gotowania na parze wyłożyć ponakłuwanym pergaminem, ułożyć porcję pierożków, tak aby nie dotykały się. Gotować na parze 10 minut.
        Podawać gorące tuż po ugotowaniu z ulubionym sosem lub masełkiem.

         

        Grillowany łosoś teriyaki z sosem mango

        Grilled salmon and vegetables

        https://kaboompics.com/photo/707/grilled-salmon-and-vegetables

         

        Składniki (2 porcje)

        • 2 filety z łososia po ok. 150 g
        • 4 łyżki sosu sojowego
        • 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka brązowego cukru
        • 1/2 łyżki soku z limonki
        • 2 łyżeczki startego imbiru
        • 1 ząbek czosnku, drobno starty

        Sos mango:

        • 1 mango
        • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
        • 1 łyżka soku z limonki
        • 2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru
        • 2 łyżeczki startego imbiru
        • 1 łyżeczka oliwy
        • mała szczypta soli lub 1 łyżeczka sosu rybnego

         

        Wykonanie:

        Łosoś teriyaki

        1. Filety oczyścić ze skóry, opłukać, osuszyć i zamarynować na 1 godzinę w mieszance sosu sojowego, syropu klonowego, soku z limonki, imbiru i czosnku.
        2. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C z termoobiegiem lub najlepiej ustawić funkcję grilla na dużą moc. W naczyniu żaroodpornym położyć łososia i piec przez ok. 6 - 8 minut. Marynatę zlać do rondelka i gotować przez kilka minut aż trochę zgęstnieje. Powstałym w ten sposób sosem teriyaki polać łososia po upieczeniu. Na blaszkę po łososiu można włożyć ugotowany ryż lub kaszę jaglaną i wymieszać.

          Sos mango

          1. Zmiksować miąższ mango z octem, sokiem z limonki, syropem, imbirem, oliwą i solą lub sosem rybnym. Wlać do rondla bezpośrednio przez sitko pozostawiając nieprzetarte resztki na sitku (starajmy się aby było ich jak najmniej). Otrzymany mus gotować przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje, następnie jeszcze raz zmiksować na gładki sos, najlepiej ręcznym blenderem - żyrafą.

          Podanie:

          1. Łososia ułożyć na talerzach, polać sosem mango i podawać z zieloną fasolką, brokułem ugotowanym na parze lub z sałatką z rukoli lub roszponki, pomidorków koktajlowych skropionych sokiem z limonki. 


           

          Propozycje na potrawy "na słodko"

           

          Babeczki choinki

          Babeczki z zielonym creme na czarnej ramie Darmowe Zdjęcia

          https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/babeczki-z-zielonym-creme-na-czarnej-ramie_5136905.htm#query=cupcakes%20green&position=2

           

          Składniki:

          • 400 g szpinaku siekanego w kulkach Bonduelle
          • 280 g mąki pszennej razowej/ryżowej w wersji bezglutenowej
          • 200 g serka mascarpone light
          • 100 ml oleju
          • 100 g ksylitolu
          • 40 g cukru pudru
          • 30 g suszonej żurawiny
          • 3 jajka
          • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej w wersji bezglutenowej
          • 1 cytryna
          • Posypka cukrowa
          • Zielony barwnik (opcjonalnie)

          Wykonanie

          1. Szpinak rozmrażamy na sicie, a następnie odciskamy z nadmiaru płynu.
          2. Jajka ubijamy z cukrem przez 10 minut na wysokich obrotach miksera.
          3.Gdy piana podwoi objętość, wąską strużką wlewamy olej, nie przerywając ubijania. Na koniec dodajemy odciśnięty szpinak, a po wymieszaniu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łopatką.
          4. Ciasto wykładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180℃. Studzimy.
          5. Ubijamy mascarpone z cukrem pudrem do uzyskania puszystego kremu. Na koniec dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny.Połowę kremu możemy zabarwić na zielono, ale nie jest to konieczne. Dekorujemy babeczki, używając końcówki do dekoracji tylko o rozmiarze 1M, i opcjonalnie posypujemy cukrową posypką.

          Smacznego!

           

          Ciasto marchewkowe z cytrynowym, błyszczącym kremem mascarpone

          Marchew, Ciasto Marchewkowe, Раван Ciasto, Ciastko

          https://pixabay.com/pl/photos/marchew-ciasto-marchewkowe-4343497/

           

          Wykonanie:

          1. Oddziel białka od żółtek. Żółtka zmiksuj z olejem, cukrem/ksylitolem i jogurtem.
          2. Mąki przesiej do oddzielnej miski i wymieszaj z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą.
          3. Białka ubij z dodatkiem soli na sztywną pianę w czystej, suchej misie.
          4. Do miski z mąką wlej mieszankę mokrych składników i szybko wymieszaj łyżką.
          5. Dodaj ubite białka i startą marchewkę, wymieszaj delikatnymi ruchami w ciasto, tak, aby piana jak najmniej opadła.
          6. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 35-40 minut w 180 C.
          7. Sprawdź suchym patyczkiem, czy ciasto się dopiekło - jeśli wychodzi oblepiony surowym ciastem, należy wydłużyć czas pieczenia.
          8. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

          Błyszczący krem mascarpone:

          • 250 g serka mascarpone
          • 4 łyżki cukru pudru
          • 2 łyżki jogurtu naturalnego
          • 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki wrzącej wody
          • 4 łyżki startej skórki z cytryny

            1. Serek dokładnie wymieszać lub zmiksować z cukrem pudrem, starta skórką z cytryny i jogurtem, który rozluźni nieco konsystencję masy. 
            2. Żelatynę rozpuścić w wodzie, wymieszać, przestudzić i połączyć z 2 łyżkami serka, a następnie zmiksować z całą masą. 
            3. Udekorować ciasto polewą, orzechami i dodatkowo posypać startą skórą cytrynową, czekoladą i wiórkami kokosowymi.


             

             

            Korzenny jabłecznik

            Słodka domowej roboty szarlotka z cynamonem Darmowe Zdjęcia
            https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/slodka-domowej-roboty-szarlotka-z-cynamonem_5755251.htm#page=1&query=szarlotka&position=3

            Składniki:

            • 1 puszka marchewki z puszki, np. Bonduelle (ok 400 g)
            • 400 g mąki ryżowej/pszennej 
            • 4 jajka
            • 100 g masła klarowanego/zwykłego
            • 80 g ksylitolu
            • ½ łyżeczki cynamonu
            • ½ łyżeczki mielonego imbiru
            • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
            • łyżeczka proszku do pieczenia
            • 1 duże lub 2 mniejsze jabłka


            Wykonanie:

            1. Jajka ubijamy z cukrem na kogel mogel, następnie cały czas ucierając wlewamy stopniowo topione masło.
            2. Marchewkę odsączamy z zalewy i miksujemy na mus.
            3. Dodajemy do ciasta razem z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Całość krótko mieszamy do połączenia składników.
            4. Okrągłą formę (średnica 26 cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy i dekorujemy pokrojonymi w cienkie plasterki jabłkami. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, ciasto pieczemy 50 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu studzimy.

             

             

            Przybliżone wartości kaloryczne:

            • Pierogi (5 sztuk - 200 g) - ok 350 kcal
            • Barszcz czysty talerz (300 ml) - ok 70 kcal
            • Łosoś filet grillowany bez dodatków (100 g) - ok 350 kcal
            • Ciasto bez kremu 1 kawałek (100 g) - od 300-450 kcal
            • Muffinka (50-70 g) - 250-300 kcal

             

             

             

             



            Do góry