Przepisy z dynią

Dynia to bardzo zdrowe i pyszne warzywo. Jest lekkostrawna oraz wykazuje działanie alkaizujące, dzięki czemu odkwasza organizm. Dodatkowo dynia jest bogatym źródłem beta karotenu, a przy gotowaniu traci niewiele ze swej wartości odżywczej. Najbardziej przydatna w kuchni jest dynia hokkaido, ze względu na to że ma cieńszą i nieco bardziej miękką skórkę, która jest jadalna, więc nie trzeba jej obierać. Jedzenie dyni powinny 

dynia_500jednak ograniczuć osoby zmagające się z cukrzycą lub insulinoopornością ze względu na jej dość wysoki indeks glikemiczny (IG=75). Wskazana jest z kolei osobom z nadciśnieniem, gdyż jako nieliczne warzywo nie zawiera sodu. Dynię można przechowywać przez długi okres - w suchym, chłodnym, zacienionym miesjcu - nawet kilka miesięcy. Polecam wybierać dynie o jak najintensywniejszym pomarańczowym zabarwieniu, gdyż są one bogatsze w beta-karoten.

Jeszcze bardziej skoncentrowanym źródłem witamin i minerałów są pestki dyni. W 100 g zawierają one 550 mg magnezu (ok. 200% dziennego zapotrzebowania) i 7,64 mg cynku (ok 100% zapotrzebowania na cynk kobiet i 70% dla mężczyzn). Szczególnie warto zwrócić uwagę na zawartość cynku, gdyż ten rzadko występuje w takich ilościach w innych produktach spożywczych. Poza tym, że cynk wykazuje dobroczynne działanie na cerę (rozjaśnia ją i wygładza) oraz wzmacnia układ odpornościowy, jest też niezastąpiony dla Panów. Cynk wspomaga czynność seksulaną, zwiększa żywnotność plemników i chroni przed chorobami prostaty. Pestki dyni chronią również przed miażdżycą ze względu na cenne fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają odkładaniu się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych.

Rozgrzewająca zupa krem z dyni (ok 5-6 porcji)

 

zupa_krem_mini_311
zupa_krem_-_mini_311

zupa_z_dyni_mini_311

Klika słów komentarza

Doskonała na jesienno-zimowe dni. Jest pełna witamin i składników mineralnych – w szczególności beta-karotenu, który w organizmie jest przekształcany w witaminę A. Witamina ta w połączeniu z bogatymi w witaminę E pestkami dyni stanowi silny przeciwutleniacz, jak również wpływa korzystnie na koloryt i sprżystość skóry. Dodatkowo zawarty w pestkach dyni cynk wpływa na zwiększenie przyswajalności witaminy A, jak również wzmacnia układ odpornościowy, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym.

Składniki

  • 1 dynia hokkaido (intensywnie pomarańczowa z jadalną skórką) – ok 1 kg
  • 1 cukinia
  • 2 duże ząbki czosnku lub 3 mniejsze
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1/4 selera
  • Sok z cytryny (ok 2 łyżki)
  • Około 1 litr wody
  • 1 papryczka chili /2 papryki jalapeno lub zamiennie 1 płaska łyżeczka pieprzu Cayenne (lub chili w proszku)
  • 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka pieprzu
  • Jogurt (najlepiej typu greckiego) – ok 2 duże łyżki na porcję
  • Pestki dyni – 1 lub 2 duże łyżki na porcję
  • Mały przecier pomidorowy (400 ml) - opcjonalnie

 

Wykonanie

Dynię dokładnie umyj, a następnie przy pomocy bardzo ostrego noża pokrój na kawałki wielkości ok 2-3 cm. Aby było łatwiej krojenie zacznij od tej części gdzie dynia ma „ogonek”.  Gdy odkroisz „wieczko” przy pomocy łyżki usuń z wnętrza dyni pestki – możesz je później umyć pod mocnym strumieniem wody, wysuszyć  i podprażyć w piekarniku (pestki dyni są bardzo zdrowe) lub też, jeżeli masz mniej czasu - wyrzucić. Na dno dużego garnka dodaj łyżeczkę oleju kokosowego (lub innego) i gdy będzie gorący wrzuć do niego pokrojoną dynię. Następnie (po ok 2-3 minutach) dodaj posiekaną drobno papryczkę chili (lub jalapeno) oraz pokrojony czosnek. Smaż wszystko najwyżej 5 minut po czym dodaj 2 szklanki wody. Do garnka dodaj pokrojoną w talarki cukinię, pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno pokrojoną marchewkę i selera – duś wszystko około 40 minut – do momentu gdy warzywa będą miękkie. Po tym czasie wystaw garnek z zupą na balkon do lekkiego ostudzenia i zmiksuj jego zawartość przy pomocy blendera. Następnie zupę ponownie podgrzej dodaj wrzątek z czajnika do uzyskania pożądanej konsystencji (w moim wypadku było to pół litra wody) i dopraw solą, imbirem (od serca – bardzo pasuje), pieprzem czarnym oraz w razie gdyby zupa nie była wystarczająco ostra – sproszkowanym chili. Na koniec dodaj 2 łyżki soku z cytryny i jeżeli chcesz osiągnąć nieco kwaśniejszy smak – mały przecier pomidorowy. Tak przygotowaną i doprawioną zupę rozlej do miseczek, przyozdób kleksem jogurtu oraz pestkami dyni. Smacznego!

 

Pestki dyni - suszone

Wydrążone pestki wraz z miąższem umieść na sitku i polej mocnym strumieniem wody – tak by pozbyć się oblepiającego je miąższu. Następnie pestki osusz papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką. Na dużą blachę do pieczenia ułóż papier, a na niego rozłóż równomiernie pestki. Zapiekaj ok godzinę w piekarniku nagrzanym do 70 stopni. Drzwiczki piekarnika od czasu do czasu uchyl – aby dać ujście wilgoci. Po zakończeniu pieczenia dobrze jest pestki zostawić w gorącym piekarniku jeszcze przez godzinę.

Uwaga:

Pestki można wysuszyć szybciej w wyższej temperaturze jednak nie jest to wskazane ze względu na większe straty ich wartości odżywczej.

Słodko-pikantne pestki dyni

pestki_400

Składniki:

  • 1 talerz pestek dyni
  • 1 mała łyżeczka miodu
  • 1 mała łyżeczka oleju
  • Ostra papryka czerwona – pół łyżki dużej
  • Szczypta soli

Wykonanie

Pestki należy wymieszać - najlepiej przy pomocy rąk, tak by przyprawy pokryły całą ich powierzchnię. Następnie na blachę wyłóż papier do pieczenia i równomiernie rozstaw pestki – tak by na siebie nie zachodziły. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni – po 5 minutach przemieszaj i piecz dalej  - ok 5 minut do lekkiego zrumienienia. Pestki można jeść zarówno z jak i bez łuski – po upieczeniu łatwo ona odchodzi więc je się je dużo wygodniej niż gdy pestki są tylko przesuszone.

 

Przepisy na Halloween i nie tylko...

dynia3-093232_l_400

Pure z dyni (do wykorzystania do musów owocowych lub innych dań)

mus_dyniowo_jablkowy_00_250

Składniki:

  • Dynia

Wykonanie:

Dynię umyj, pokrój na 3-4 cm kawałki, usuń pestki. Połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skórką do dołu i piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Następnie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź (np. na balkonie) i oddziel od skórek np. przy użyciu łyżki. Wydrążony miąższ zmiksuj z dodatkiem 2 łyżek z cytryny. Dyniowe pure możesz zużyć od razu (np. do placków, babeczek lub zupy dyniowej) lub przełóżyć je do dużego słoika i przechowywać w lodówce (przez kilka dni) lub też zamroź – na dłuższy okres.

Placki z dynią i rodzynkami – na słodko (6-7 sztuk)

dsc03254-1-1024x680-znakwodny_350_01

 

Składniki:

  • Filiżanka rodzynek
  • Szklanka pokrojonej dyni (najlepiej hokkaido) lub pół szklanki pure dyniowego
  • 1 jabłko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej jasnej typ 550
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej) - typ  2000
  • 2 łyżki otrąb orkiszowych/pszennych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju koksowego
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • Mleko – do uzyskania pożądanej konsystencji

Sos:

  • 1 mały jogurt gęsty (np. typu greckiego)
  • 1 łyżka cukru
  • Skórka z 1 cytryny

Wykonanie:

Rodzynki zalej niewielką ilością wrzącej wody. Umyte jabłko oraz dynię pokrój w kostkę – pamiętając by z dyni usunąć pestki, a z jabłka gniazda nasienne. Zmiksuj owoce przy pomocy blendera i wsyp do dużej miski. Następnie dorzuć oba rodzaje mąk, otręby, jajko, olej, sól, cukier, odsączone rodzynki i 1/3 szklanki wody. Wymieszaj ciasto przy pomocy łyżki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany – w razie jak by było za gęste dodaj trochę mleka, a jakby było zbyt rzadkie – mąki pszennej. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i smaż z 2 stron do przyrumienienia. Placki najlepiej smakują z jogurtem wymieszanym z cukrem i skórką z połowy cytryny.

 

Babeczki z dynią (10 sztuk)

babaeczkimini_259

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2/3 szklanki purée z pieczonej dyni*
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dużych łyżek wiórków do pieczenia
  • 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej

Wykonanie:

Masło roztop w rondelku, dodaj cynamon, skórkę cytrynową, gałkę muszkatołową, a następnie dorzuć pure z dyni  – smaż około 1 minuty.

Następnie przełóż wszystko  do miski, dodaj cukier i zmiksuj na gładka masę. Dodaj mąkę, jajka oraz wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ponownie zmiksuj/wymieszaj. Na koniec dodaj wiórki kokosowe, pokrojoną w drobne kawałki czekoladę i wymieszaj łyżką.

Formy do muffinków wyłóż papilotkami lub użyj form silikonowych. Napełnij foremki masą (do około 2/3 objętości) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut (do suchego patyczka).

 

550 mg magnezu (ok. 150% dziennego zapotrzebowania), 1174 mg fosforu (168%), 4,49 mg manganu (214%) i 7,64 mg cynku (80% zapotrzebowania na cynk kobiet i 50% - mężczyzn).

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html

Do góry