Pyszne, lekkie zupy

ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW Z FENKUŁEM


Składniki (na 4 porcje):


* pół fenkuła (kopru włoskiego)

* biała część pora ok. 10 cm, lub mała cebula 

* 2 spore pęczki białych szparagów (ok 500 g)

* 3 ziemniaki

* 1-2 łyżki oleju ryżowego 

* litr wody (4 szklanki)

* pół łyżeczki pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki Vegety Natur,1/2 łyżeczki kurkumy, sól ziołowa, szczypta imbiru 

Wykonanie:

 
Koper włoski i białą część pora (lub cebulę) pokrój w małe kawałki (można w kostkę). Szparagi i ziemniaki obierz ze skórki i również pokrój w małe kawałki. Na patelni rozgrzej olej ryżowy, wrzuć warzywa i smaż bez przykrycia ok. 5 minut, często mieszając. Warzywa przełóż do garnka, zalej wodą (najlepiej wrzątkiem z czajnika), posól i gotuj na bardzo małym ogniu 20 minut. Do zupy dodaj pozostałe przyprawy i gotuj jeszcze ok. 10 minut. Zupę zblenderuj na jednolitą masę.

Do góry