Właściwości zdrowotne wybranych produktów spożywczych

Żywność od tysiącleci uważana była za skuteczny lek w przypadku niezliczonej ilości chorób. Wraz z gwałtownym rozwojem rynku farmaceutycznego i wszechobecną reklamą leków i suplentów diety zbawienny wpływ żywności w przekonaniu wielu osób zszedł na dalszy plan. Tymczasem liczne współczesne badania naukowe zdają się potwierdzać prawdy zawarte w dawniejszych przekazach o zbawiennym wpływie pokarmów na poszczególne dolegliwości.

Czołowi naukowcy, podążając śladem ludowych przekazów, badają związki między pokarmami a chorobami i stwierdzają niezwykłe właściwości produktów żywnościowych. To, że  mogą one łagodzić różne choroby i zapobiegać im, zostało potwierdzone przez około 300 czołowych naukowców i praktykujących lekarzy oraz w ponad 5000  streszczeniach i badaniach naukowych. Część z tych substancji działa jak leki, przez co coraz powszechniejsze staje się wykorzystywanie ich do produkcji różnego rodzaju środków farmaceutycznych, w tym suplementów diety (np. na bazie czosnku, cebuli, czy żurawin). Coraz większa grupa lekarzy, będąca na bieżąco z doniesieniami na temat mechanizmów powodujących choroby, zaleca określone sposoby żywienia w przypadku leczenia i łagodzenia objawów wielu z nich.

Czytając ten dział dowiesz się więcej na temat zdumiewających właściwości zdrowotnych wybranych produktów żywnościowych, które towarzyszą nam na co dzień, takich jak:

Zachęcamy do lektury!

Do góry