Grzyby mun

Grzyb mun (uszak bzowy) - należy do grzybów z rodziny uszakowatych, zwany jest również smardzem chińskim i uprawiany jest głównie na terenach Azji Wschodniej. Jego nazwa związana jest z oryginalnym kształtem, przypominającym małżowinę uszną , jak również nietypowym miejscem wzrostu. Grzyby mun porastają bowiem zdrewniała korę drzew, najczęściej korę bzów. Wykorzystywany jest powszechnie w kuchni azjatyckiej, jak również od lat pełni ważną funkcję w chińskiej medycynie ludowej, gdzie grzyb ten uważany jest za "eliksir życia". Uważa się, że grzyby mun najlepiej smakują w połączeniu z czosnkiem, chili i sosem sojowym.

Zaskakujące odkrycie

Pewien amerykański hematolog niemieckiego pochodzenia - Dr Hammerschmidt - zajmował się badaniem krwi pacjentów chorych na białaczkę szpikową, w celu poznania mechanizmu, w jaki ten rodzaj nowotworu uszkadza organizm. Próbę kontrolną w badaniu stanowiła jego własna krew, gdyż był on człowiekiem zdrowym i nie cierpiał na żadne dolegliwości. Pewnego dnia jednak, podczas przeprowadzania rutynowych badań stwierdził, że jego własna krew wykazuje właściwości zbliżone do tych obserwowanych w próbkach swoich pacjentów. Przerażony doktor w pierwszym momencie zaczął podejrzewać u siebie chorobę. Po kilku dniach jednak, po pobraniu dalszych próbek, parametry jego krwi powróciły do normy. To dziwne zjawisko mocno zafrapowało doktora. Przypominał on sobie, że w dzień przed badaniem zjadł jedną ze swoich ulubionych chińskich, ostrych potraw - mapo doufu- zaczął więc podejrzewać, że to właśnie któryś ze składników tej potrawy wpłynął na zmianę parametrów jego krwi. Po wielu eksperymentach i badaniach okazało się, że za zmiany krwi odpowiedzialne były grzyby mun. W wyniku dalszych badań odkryto, że:

płytki krwi osób, które spożywały grzyby mun przed badaniem, nie uwalniały substancji wyzwalających proces zlepienia się płytek krwi. Podobnie jak aspiryna - grzyby mun - działały jak środki przeciwkrzepliwe i zapobiegały powstawaniu zakrzepów.

Badając temat głębiej, doktor Hammerschmidt wysnuł hipotezę, że niskie wskaźniki choroby wieńcowej w niektórych regionach Chin są związane właśnie z częstym spożywaniem grzybów mun przez osoby żyjące w tym regionie, jak również częste stosowanie czosnku i cebuli w kuchni chińskiej. Odkrycie to wkrótce zostało opisane w prestiżowym czasopiśmie naukowym "New England Journal of Medicicne". Artykuł ten wzbudził zainteresowanie wśród innych naukowców i lekarzy, co doprowadziło do wnikliwszych badań nad tajemniczym grzybem. Okazało się, że za przeciwkrzepliwe właściwości grzyba odpowiedzialna jest adenozyna -substancja która odpowiedzialne jest również za przeciwkrzepliwe właściwości czosnku i cebuli.

Co ciekawe, grzyby mun były stosowane na "rozrzedzenie krwi" w chińskiej medycynie ludowej, już od setek lat.

Jakie znaczenie miało to odkrycie?

Pokarmowe źródło składników o właściwościach przeciwkrzepliwych może mieć duże znaczenie w zapobieganiu chorobom układu krążenia oraz nagłych incydentów sercowych, a przy tym- w przeciwieństwie do wielu leków o takim działaniu - nie niesie za sobą żadnych skutków ubocznych. Z tego względu regularne spożywanie takich produktów jak: grzyby mun, czosnek, czy cebula, może stanowić jeden z istotniejszych czynników w profilaktyce choroby sercowo-naczyniowej.

Do góry