Herbata - napój mocy

Herbaty dzielimy na:

  • Czarne - czyli poddane procesowi pełnej fermentacji. Są najczęściej wybieranymi herbatami, pomimo, że zawierają najmniej substancji o działaniu przeciwutleniających.
 
  • Zielone - nie poddane procesowi fermentacji tylko suszone. Posiadają znacznie wyższe zawartości antyoksydantów w porównaniu do herbaty czarnej, przyspieszają przemianę materii oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Najbardziej wartościowe są herbaty zielone liściaste
 
  • Białe - sporządzone z młodych, jeszcze nie rozwiniętych pączków herbaty, których zbiór odbywa się tylko wiosną. Jest najdroższą z herbat i przez wielu uznawana za najlepszą. Posiada najsilniejsze właściwości antyutleniające (anty wolnorodnikowe), jak również przez niektórych polecana jest również w przypadkach osób zagrożonych nowotworem, ze względu na rzekome działanie antymutagenne.
 
  • Czerwone

PU-ERH - herbata ta przechodzi przez dodatkowy etap fermentacji, posiada bardzo silny aromat i smak. Charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi, m.in.: obniża poziom cholesterolu we krwi, znacznie zwiększa przemianę materii przez co polecana jest na odchudzanie, posiada szereg minerałów i witaminę C i wspomaga oczyszczenie organizmu z toksyn.

ROOIBOS - herbata ta również uważana jest za czerwoną jednak posiada znacznie łagodniejszy aromet i odmienne substancje czynne. Herbata poza tym, że zawiera związki przeciwutleniające, łagodzi stany nerwowe, relaksuje, uspokaja, wycisza.

Czynniki wpływające na jakość herbaty

1. Temperatura wody i czas parzenia

Każdy rodzaj herbaty jest zalewany wodą o różnej temperaturze. Ten zdawało by się nie istotny szczegół może powodować ogromne różnice w aromacie, jak również w zawartości cennych składników przeciwutleniających. Podobnie oddziałuje na właściwości herbaty czas jej parzenia. Jest on różny w zależności od rodzaju herbaty i wpływa nie tylko na moc herbaty, ale na jej smak, aromat i właściwości zdrowotne. Poniżej przedstawiono "ściągę" na temat temperatury wody jaką należy zalać poszczególne herbaty, by w pełni skorzystać z ich właściwości zdrowotnych i aromatu.

HERBATATEMP. WODYCZAS PARZENIA
Biała75-85 °C2-5 min.*
Zielona chińska75-85 °C1-3 min.
Czarna95 °C2-3 min.
Pu-Erh95-98 °C1-3 min.
Rooibos95 °C3-5min

2. Rodzaj herbaty

Ze względu na sposób obróbki i gatunek:

  • Herbaty liściaste
  • Herbaty łamane
  • Odsiewy, miał i pyły

Herbaty liściaste

Pod względem zawartości minerałów i składników przeciwutleniających są uważane za najbardziej wartościowe. Na jakość liści czas zbioru, te młodsze uważane są za bardziej szlachetne i sa z reguły droższe

Herbaty łamane

W następnej kolejności są herbaty łamane, sprzedawane jako herbaty do zalewnia, jak również stosowane w lepszych jakościowo herbatach torebkowych w połączeniu z herbatami mielonymi na miał (uważanymi za najgorsze jakościowo)

Miał, pył, odsiewy

Są w największym stopniu pozbawione cennych składników, a ich aromat uważany jest za znacznie mniej szlachetny od herbat liściastych, czy łamanych. Z reguły stosowane do najtańszych herbat torebkowych, najczęściej do herbat ekspresowych.

3. Dodatki

Jak wiadomo, dodana zbyt szybko herbata do herbaty czarnej traci na wartości? W jaki sposób? Otóż zawarty w herbacie glin w połączeniu z kwasem zawartym w cytrynie tworzy związki z których glin - wcześniej nie przyswajalny jest w niewielkich ilościach wchłaniany do organizmu. Ma to jednak w momencie zaparzania herbaty - po odczekaniu 5-10 minut reakcja przestaje zachodzić i z powodzeniem można dodać cytrynę. Są również dodatki uszlachetniające ten napój, np. płatki róży, kwiatowe itd. Sprawiają one, że herbata ma nie tylko ciekawszy smak, ale tez często wykazują pozytywny wpływ zdrowotny.

Ciekawostki...

Herbata czarna i zielona jest stosowana w medycynie chińskiej od 4000 lat. Niegdyś zalecana była w takich schorzeniach jak: astma, zapalenie oskrzeli i przeziębienie. Naukowcy XIX wieku ogłosili ją "eliksirem życia" i przepisywali jej działanie na wszelkie, niemal dolegliwości. Jak to się stało, że tak przyziemny dzisiaj napar jakim jest herbata był przez lata tak wysławiony?

Współcześni badacze postanowili zgłębić tą tajemnice i zajęli się analiza składu i właściwości herbaty w laboratoriach. Jak się okazało herbata:

Działa antybakteryjne i przeciwwirusowo. Z tego powodu często stosowana jest przy zatruciach pokarmowych, przeziębieniach, grypie, zapaleniu oskrzeli. Antybakteryjne i przeciwwirusowe właściwości herbaty zostały potwierdzone przez naukowców amerykańskich w 1940 roku. Dodatkowo działanie przeciwbakteryjne herbaty, jak również jej wysoka zawartość fluoru chroni zęby próchnicą.

  • Obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • Wzmacnia naczynia włosowate, prze co są one mniej przepuszczalne
  • Działa uspokajająco i relaksuje (w szczególności biała)
  • Obniża poziom cholesterolu (tylko zielona)

Co należy wiedzieć przy piciu herbaty?

  • Pomimo, że działa przeciw próchniczo powoduje odkładanie się ciemnego osadu na zębach, dlatego nie należy jej pić przed snem i w miarę możliwości myć po jej wypiciu zęby
  • Ze względu na działanie pobudzające (teina oraz kofeina) nie poleca się picia mocnej herbaty przed snem
  • Upośledza wchłanianie żelaza dlatego nie należy jej popijać w czasie spożywania posiłków mięsnych
  • Pita w zbyt gorącej temperaturze może przyczyniać się do raka przełyku. Dotyczy to wszystkich gorących napojów.

Do góry