Papryka chili

Papryka chili dodawana jest do potraw, głównie w celu nadania im ostrości. Za ostry smak tego wyjątkowego warzywa odpowiedzialna jest kapsaicyna - substancja o wielu dobroczynnych właściwościach.

Papryka chili szczególnie popularna jest w kuchni chińskiej, meksykańskiej, indyjskiej oraz tajlandzkiej. Poprzez suszone i mielenie powstaje z niej pieprz chili - stosowany w wielu regionach świata, w tym coraz częściej w kuchni polskiej. Do najpopularniejszych odmian papryki chili należą:

  • Cayenne - z tej odmiany najczęściej wytwarza się przyprawę - pieprz cayenne, który jest stosowany głównie w celu nadania ostrości potrawom.
  • Jalapeno - służy jako dodatek do makaronów, pizzy. Sprzedawana jest w postaci świeżej i konserwowej.
  • Piri-piri - ma zastosowanie głównie w kuchni portugalskiej. Wchodzi w skład sosów, past oraz jako dodatek do głównych dań.
  • Tabasco - wchodzi w skład popularnego na całym świecie sosu Tabasco.

Ciekawostki historyczne

Już w starożytnej Grecji i Rzymie powszechnie wiadomo było, że na "zaflegmienie" - czyli współczesne przeziębienie, najlepsze są pokarmy ostre, rozgrzewające. Podobnie w medycynie starożytnego Wschodu, na wszelkiego rodzaju przeziębienia polecano "piekące przyprawy".

Zalecania te zostały potwierdzone również przez współczesne badania naukowe, w wyniku których stwierdzono, że w krajach, w których używa się na co dzień ostrych przypraw (np. w Tajlandii, Meksyku), w tym paprykę chili, choroby układu oddechowego występują rzadziej. Nie na tym kończą się jednak właściwości zdrowotne tej niepozornej na pierwszy rzut oka papryczki.

Właściwości zdrowotne papryki chili

Przyspiesza przemianę materii

Udowodniono, że dodatek papryki chili do posiłku w (ilości 3 g ostrego sosu na danie) oraz łyżki zwykłej musztardy, zwiększa średni wzrost przemiany materii o 25% - w porównaniu do liczby spalonych kcal spalonych po tym samym posiłku, ale bez dodatku ostrego sosu z chili i musztardy. Oznacza to, że dodatek papryki chili do potraw wpływa na ich lepsze, szybsze trawienie.

Zapobiega zatruciom pokarmowym

Ze względu na silne działanie przeciwbakteryjne stosowanie papryki chili lub jej pochodnych zapobiega zatruciom pokarmowym. Z tego względu tłumaczy się częste stosowanie papryki chili (w wersji surowej lub sproszkowanej) w krajach o gorącym klimacie, gdzie jak wiadomo żywność jest w znacznie większym stopniu narażona na kontaminacje bakteryjne.

Działa łagodząco we wzdęciach i pobudza trawienie

Papryka chili jak również przyprawy z niej wytworzone zwiększają przepływ krwi w żołądku, pobudzają wytwarzanie soku żołądkowego, wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn, jak również działają wiatropędnie.

Poprawia humor

Stwierdzono, że po zjedzeniu ostrych potraw z dodatkiem papryki chili wzmaga się wydzielanie w organizmie endorfin - hormonów szczęścia. Powoduje to uczucie dobrego nastroju, a nawet pewnego rodzaju euforii po zjedzeniu ostrej potrawy.

Obniża stężenie cholesterolu

W badaniach doświadczalnych na zwierzętach wykazano, że kapsaicyna zawarta w papryce chili zmniejsza syntezę cholesterolu przez wątrobę. Za wysoki poziom cholesterolu we krwi odpowiedzialny jest przede wszystkim tzw. cholesterol endogenny, wytwarzany samoczynnie przez organizm człowieka, a w mniejszym stopniu wpływa na niego tzw. cholesterol egzogenny - czyli dostarczany wraz z dietą. Odkrycie to może więc w przyszłości mieć duże znaczenie w zastosowaniu kapsaicyny w prewencji i leczeniu miażdżycy. Dodatkowo coraz więcej mówi się również o działaniu przeciwzakrzepowym kapsaicyny, co dodatkowo działa na korzyść stosowania tej przyprawy wśród osób dotkniętymi chorobami sercowo-naczyniowymi.

Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo

Za działanie to również odpowiedzialna jest szczególna substancja, jaką jest kapsaicyna. Ze względu na to, wykorzystuje się ten związek w niektórych maściach łagodzących bóle stawów oraz mięśni.

Pomocna przy katarze

Papryka chili ułatwia wydzielanie śluzu jak również działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco, dzięki czemu łagodzi objawy przeziębienia oraz zapalenia oskrzeli.

Łagodzi stany zwyrodnieniowe stawów

Łagodzi ból przy stanach zapalnych stawów, rwie kulszowej, artretyzmie, stanach zapalnych stawów.

Do góry