Psychologia żywienia

Aspekt psychologiczny pełni decydującą rolę w kwestiach odżywiania. To my decydujemy co jeść, kiedy i ile, więc tak naprawdę zarówno szczupła sylwetka jak i zachowanie zdrowia jest w dużej mierze są zależne od nas samych.

Na to w jaki sposób się odżywiamy, jak również w konsekwencji tego jak wyglądamy składa się szereg różnych aspektów psychologicznych. Zależy to od naszej obowiązkowości, wiedzy na temat wpływu żywienia na stan zdrowia, jak również otoczenia społecznego i nawyków rodzinnych. Te z reguły proste czynniki są jednak kontrolowane przez szereg innych takich jak np. własna samoocena, typ osobowości, relacje z otoczeniem itd. Ze względu na ten skomplikowany układ "sterowania psychicznego" wiele osób popełnia błędy żywieniowe, pomimo, że zdają sobie sprawę z ich niekorzystnego wpływu na zdrowie. Odzwierciedlać się to może w takich schorzeniach jak m.in.: otyłość, choroby układu krwionośnego, choroby układy kostnego, jak również zbyt niska masa ciała. W dziale tym opisane więc zostaną najczęściej występujące z nich pod względem przyczyn i uwarunkowań psychologicznych. Będziesz mógł więc dowiedzieć się więcej informacji na temat:

Zachęcamy do lektury!

Do góry