Testy na nietolerancje pokarmowe

Szacuje się że około 45% społeczeństwa cierpi na nietolerancje pokarmowe. Objawy nietolerancji bywają różne i mogą wystąpić nawet kilka dni po spożyciu szkodliwego dla Ciebie produktu. Przyjdź i dowiedz się w ciągu 40 minut co Ci szkodzi! Odstawienie nietolerowanych produktów pozwala na pozbycie się/złagodzenie różnych dolegliwości zdrowotnych.

Najczęstsze objawy nietolerancji pokarmowej to:

  • Częsty ból brzucha, wzdęcia
  • Zatwardzenia i problemy z wypróżnieniem
  • Często powtarzające się biegunki
  • Zapalenia jelit
  • Nieżyt żołądka
  • Zgaga
  • Częsty ból głowy, migreny
  • Zespół złego wchłaniania
  • Nadwaga lub deficyt wagi
  • Nadmierne zatrzymywanie wody w organizmie
  • Zaburzenia koncentracji, kłopoty ze snem
  • Problemy skórne, wypryski skórne
  • Stany zapalne stawów
  • Zespół jelita wrażliwego (IBS)

Jeżeli więc cierpisz od dłuższego czasu na któryś/eś z powyższych objawów i pomimo konsultacji lekarskiej w dalszym ciągu nie wiesz co jest ich przyczyną – jest duża szansa, że Twój organizm źle toleruje pewne produkty spożywcze.

Badanie na nietolerancje pokarmowe

W celu wykonania testu na nietolerancje pokarmowe należy umówić się telefonicznie pod nr tel podanym w zakładce kontakt

Najniższa cena w mieście!!!

Cena zamówenia i wykonania testu na 56 prduktów w gabiencie wraz z interpretacją wyników to 450 zł

Przeciwwskazaniem do wykonania testu jest występowanie zaburzeń krzepnięcia krwi

Wykonywany test sprawdza tolerancję Twojego organizmu na takie produkty jak:

Zboża:

kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.

Orzechy i warzywa strączkowe:

migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca (cashew), ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.

Mięsa:

wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.

Ryby i owoce morza:

mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)

Warzywa:

brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).

Owoce:

jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.

Inne:

jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.

Wyniki testu otrzymasz już po około 40-60 minutach od wykonania testu!

Czym jest nietolerancja pokarmowa i jaka jest różnica między nietolerancją, a alergią pokarmową?

Nietolerancja pokarmowa to mówiąc najprościej nadmierna, nieprawidłowa reakcja organizmu na dany produkt lub jego składnik. Wywołuje różne objawy – od dolegliwości skórnych po tak poważne dolegliwości jak stany zapalne jelit, czy stawów. Nietolerancja rzadko jest diagnozowana, pomimo, że szacuje się że występuje u ok. 45% naszego społeczeństwa. Regularne spożywanie nietolerowanych przez organizm produktów może doprowadzić do przewlekłych zaburzeń, takich jak m.in.: zespół złego wchłaniania, zespól przewlekłego zmęczenia, zespół nadwrażliwego jelita, nieżyt żołądka itd. W przypadku większości osób z nietolerancją pokarmową, eliminacja z diety pokarmu na który występuje nadwrażliwość, skutkuje całkowitym ustaniem objawów. Aby odnieść pożądane rezultaty całkowite wyłączenie z diety problematycznych produktów powinno trwać około 3 miesiące. Po tym czasie produkty można stopniowo ponownie wprowadzać do diety – w ograniczonych ilościach.

Główne różnice między alergią, a nietolerancją pokarmową

1. Zasięg występowania

Nietolerancja pokarmowa występuje u ok 45% ludzi, podczas gdy alergia pokarmowa u niecałych 2% społeczeństwa.

2. Szybkość reakcji

Alergia daje szybkie, gwałtowne i ostre objawy, zwykle do 2h od spożycia produktu zawierającego alergen, podczas gdy objawy nietolerancji są łagodniejsze i występują z reguły od kilku godzin do 3 dni od momentu spożycia danego produktu.

3. Spektrum objawów

Przy nietolerancji może występować 1 lub więcej niespecyficznych objawów w tym samym czasie, natomiast przy alergii pokarmowej, w krótkim czasie od spożycia produktu występuje zazwyczaj 1 z takich objawów jak: kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka, wymioty.

4. Przyczyny

Główną przyczyną występowania alergii pokarmowej jest nieprawidłowa odpowiedź układu immunologicznego na dany składnik pożywienia. Mówiąc obrazowo nieszkodliwy dla organizmu produkt np.orzechy, trafiając do organizmu, jest przez niego mylnie rozpoznawany jako szkodliwy intruz. W konsekwencji zostają uruchomione  reakcje obronne organizmu jak m.in. : katar, kichanie, łzawienie oczu, obrzęki i różne stany zapalne (ucha, górnych dróg oddechowych itd).

Przyczyną nietolerancji pokarmowych są reakcje nie-immunologiczne, spowodowane najczęściej przez niedobór lub zbyt słabe działanie danych enzymów trawiennych, np. laktazy – enzymu odpowiedzialnego za trawienie cukru mlecznego – laktozy.

Więcej informacji na temat nietolerancji pokarmowej dowiesz się klikając tutaj

http://food-detective.com.pl/porad.pdf

zobacz pełny cennik

WRÓĆ

Do góry