Skąd pomysł na Wege makaron a la łazanki ? Jak część z Was pewnie wie, jestem zwolenniczką wykorzystywania warzyw sezonowych w kuchni. Uważam, że jest to nie tylko najlepsza opcja dla naszego zdrowia, ale również i dla portfela. Podążając więc tym tropem kupiłam młodą kapustę, którą można teraz dostać w każdym warzywniaku. Pierwotnie chciałam zrobić kapustę z pomidorami i ziemniakami jak to robi moja mama, jednak jako, że ziemniaki ostatnio zjadł pies, został makaron. Z punku dietetycznego danie kapusta + ziemniaki, to samo zdrowie, jednak brakuje białka. Problem rozwiązuje tu makaron białkowy, które bardzo polecam ze względu na wygodę, szybki czas przygotowania i dobry smak. Zastępując więc ziemniaki, makaronem z soczewicy w tym daniu problem białka miałam z głowy. Żeby nieco podbić sytość dania, dodałam również ser, co nadało całości ciekawego, góralskiego smaku.

Polecam!:)

makaron a la łazanki w wersji wege

Składniki na Wege makaron a la łazanki (4 porcje)

  • 1/2 główki młodej kapusty – ok 500 g
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, sos sojowy
  • 1/4 selera – ok 150 g
  • makaron z soczewicy – 350 g
  • 4 łyżki pesto rosso
  • ser wędzony lub a la oscypek – 120 g
  • koperek do posypania całości

Wykonanie:

  1. Pokrój cebulę i zeszklij na oliwie w dużym garnku lub na dużej patelni .
  2. Jak cebula się zeszkli dodaj pokrojoną drobno kapustę i dolej pół szklanki wody i sos sojowy.
  3. Duś wszystko 15 minut, następnie dodaj passatę i duś całość jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem.
  4. W między czasie ugotuj makaron al dente (5-7 minut), wymieszaj z pesto i rozłóż na tarlerze.
  5. Na makaron wyłóż kapustę, dodaj pokrojony ser wędzony, posyp koperkiem i dodaj ulubione warzywa np. pomidorki.
    Smacznego!:)