Zazwyczaj łączymy krokiety z barszczem, a dlaczego by nie połączyć ich z sosem? I do tego zrobić je na bazie mąki bezglutenowej? Inspirację do połączenia kokietów z sosen znalazłam na stronie przepisy.pl.
Więcej przepisów na dania bezglutenowe szukaj w zakładce przepisy pod kategorią bezglutenowe.
Na skróty
Składniki na bezglutenowe krokiety (ok. 18 krokietów):
- 360 g mąki gryczanej
- 220 g mąki ziemniaczanej
- 180 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml mleka roślinnego (bez wanilii/cukru)
- 1100 ml bardzo ciepłej wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Farsz z kiszonej kapusty i grzybów
- 500 g kiszonej kapusty
- 60 g suszonych grzybów
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Dodatkowo
• bułka tarta bezglutenowa
• olej rzepakowy – w przypadku krokietów smażonych
Przygotowanie:
Farsz
- Grzybki opłucz, przełóż do niewielkiego garnka i zalej zimną wodą. Odstaw na noc do
namoczenia. - Po namoczeniu zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły, dodaj liście laurowe
i gotuj do miękkości (ok. 1 godziny). - Ugotowane grzyby odcedź, zachowując wywar (możesz z niego ugotować zupę
grzybową lub dodać do wigilijnego barszczu) i drobno posiekaj. - W osobnym garnku ugotuj odciśniętą kapustę do miękkości (jeśli jest bardzo kwaśna,
należy wcześniej przepłukać ją wodą). - Po ugotowaniu dokładnie odciśnij kapustę z wody i drobno posiekaj.
- Na patelni na łyżce oleju podsmaż posiekaną cebulę oraz posiekane pieczarki.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodaj ugotowane wcześniej suszone grzyby oraz posiekaną
kapustę. Dokładnie wymieszaj i podsmaż ok. 10 minut na średnim ogniu. Dopraw solą i
pieprzem.
Bezglutenowe ciasto naleśnikowe
- Wodę wymieszaj z mlekiem roślinnym w dużej misce.
- Mąki i sól dokładnie wymieszaj i przesyp do miski, przesiewając przez sitko. Zmiksuj
do połączenia składników. Ciasto powinno być konsystencji rzadkiej śmietanki, bez
grudek. - Miskę przykryj i odstaw na 30 minut.
- Przed smażeniem naleśników dodaj olej i ponownie rozmieszaj ciasto trzepaczką.
- Nalej porcję ciasta na rozgrzaną patelnię (najlepiej się sprawdza duża i cienka patelnia
naleśnikowa) i rozprowadzaj ciasto po powierzchni. Smaż około 1,5 minuty, aż do
momentu kiedy boki naleśnika zaczną zawijać się do środka. Wtedy odwróć naleśnik na
drugą stronę i smaż jeszcze 30 sekund. - Gotowy naleśnik przekładaj na duży talerz na ok. 2 minuty do odpoczęcia i lekkiego
przestudzenia (w tym czasie najlepiej smażyć kolejnego) i następnie przekładając na
kolejny talerz od razu zawijaj krokiety. Nie odkładaj zawijania na później, ponieważ
takie świeżo usmażone są najbardziej elastyczne.
Krokiety - Na środek każdego naleśnika nałóż równomiernie farsz i zawiń w krokieta: złóż do
środka dwa przeciwległe boki, a następnie zwiń wzdłuż całego naleśnika. - Tak przygotowane możesz tradycyjne usmażyć w głębokim oleju lub upiec
dietetyczną (choć mniej chrupiącą) wersję. Aby przygotować pieczone krokiety,
wysmaruj naczynie żaroodporne olejem. - Kolejno układając obok siebie krokiety, wysmaruj je pędzelkiem z olejem z każdego
boku (wystarczy kilka kropel na każdą sztukę). Posyp bułka tarta bezglutenową lub i
zapiekaj 20 minut w 200˚C. Podawaj gorące z czerwonym barszczem.
Wartość odżywcza bezglutenowych krokietów z grzybami i kapustą (1 krokiet):
- Wartość energetyczna: 272 kcal
- Białka: 8 g
- Tłuszcze: 4 g
- Węglowodany: 52 g