Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami

with Brak komentarzy
Smaczne bezglutenowe krokiety

Zazwyczaj łączymy krokiety z barszczem, a dlaczego by nie połączyć ich z sosem? I do tego zrobić je na bazie mąki bezglutenowej? Inspirację do połączenia kokietów z sosen znalazłam na stronie przepisy.pl.

Więcej przepisów na dania bezglutenowe szukaj w zakładce przepisy pod kategorią bezglutenowe.

Składniki na bezglutenowe krokiety (ok. 18 krokietów):

  • 360 g mąki gryczanej
  • 220 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml mleka roślinnego (bez wanilii/cukru)
  • 1100 ml bardzo ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Farsz z kiszonej kapusty i grzybów

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 60 g suszonych grzybów
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

• bułka tarta bezglutenowa
• olej rzepakowy – w przypadku krokietów smażonych

Przygotowanie:

Farsz

  1. Grzybki opłucz, przełóż do niewielkiego garnka i zalej zimną wodą. Odstaw na noc do
    namoczenia.
  2. Po namoczeniu zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły, dodaj liście laurowe
    i gotuj do miękkości (ok. 1 godziny).
  3. Ugotowane grzyby odcedź, zachowując wywar (możesz z niego ugotować zupę
    grzybową lub dodać do wigilijnego barszczu) i drobno posiekaj.
  4. W osobnym garnku ugotuj odciśniętą kapustę do miękkości (jeśli jest bardzo kwaśna,
    należy wcześniej przepłukać ją wodą).
  5. Po ugotowaniu dokładnie odciśnij kapustę z wody i drobno posiekaj.
  6. Na patelni na łyżce oleju podsmaż posiekaną cebulę oraz posiekane pieczarki.
  7. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj ugotowane wcześniej suszone grzyby oraz posiekaną
    kapustę. Dokładnie wymieszaj i podsmaż ok. 10 minut na średnim ogniu. Dopraw solą i
    pieprzem.

Bezglutenowe ciasto naleśnikowe

  1. Wodę wymieszaj z mlekiem roślinnym w dużej misce.
  2. Mąki i sól dokładnie wymieszaj i przesyp do miski, przesiewając przez sitko. Zmiksuj
    do połączenia składników. Ciasto powinno być konsystencji rzadkiej śmietanki, bez
    grudek.
  3. Miskę przykryj i odstaw na 30 minut.
  4. Przed smażeniem naleśników dodaj olej i ponownie rozmieszaj ciasto trzepaczką.
  5. Nalej porcję ciasta na rozgrzaną patelnię (najlepiej się sprawdza duża i cienka patelnia
    naleśnikowa) i rozprowadzaj ciasto po powierzchni. Smaż około 1,5 minuty, aż do
    momentu kiedy boki naleśnika zaczną zawijać się do środka. Wtedy odwróć naleśnik na
    drugą stronę i smaż jeszcze 30 sekund.
  6. Gotowy naleśnik przekładaj na duży talerz na ok. 2 minuty do odpoczęcia i lekkiego
    przestudzenia (w tym czasie najlepiej smażyć kolejnego) i następnie przekładając na
    kolejny talerz od razu zawijaj krokiety. Nie odkładaj zawijania na później, ponieważ
    takie świeżo usmażone są najbardziej elastyczne.
    Krokiety
  7. Na środek każdego naleśnika nałóż równomiernie farsz i zawiń w krokieta: złóż do
    środka dwa przeciwległe boki, a następnie zwiń wzdłuż całego naleśnika.
  8. Tak przygotowane możesz tradycyjne usmażyć w głębokim oleju lub upiec
    dietetyczną (choć mniej chrupiącą) wersję. Aby przygotować pieczone krokiety,
    wysmaruj naczynie żaroodporne olejem.
  9. Kolejno układając obok siebie krokiety, wysmaruj je pędzelkiem z olejem z każdego
    boku (wystarczy kilka kropel na każdą sztukę). Posyp bułka tarta bezglutenową lub i
    zapiekaj 20 minut w 200˚C. Podawaj gorące z czerwonym barszczem.

Wartość odżywcza bezglutenowych krokietów z grzybami i kapustą (1 krokiet):

  • Wartość energetyczna: 272 kcal
  • Białka: 8 g
  • Tłuszcze: 4 g
  • Węglowodany: 52 g