Kruche bezglutenowe pierniczki z przyprawą korzenną to smakołyki, które można zrobić na święta, ale nie tylko. Jeżeli ty lub ktoś z twojej rodziny zmagacie się z nietolerancją glutenu, możesz przygotować praktycznie wszystkie dania świąteczne w formie bezglutenowej.
Po więcej przepisów na pyszne przepisy bezglutenowe znajdziesz w zakładce przepisy. A inspiracji do przygotowania bezglutenowych słodyczy szukaj na blogu Aga Ma Smaka.
Składniki na bezglutenowe pierniczki korzenne (ok. 18-20 ciasteczek):
- 300 g mąki owsianej bezglutenowej (np. Proveny) lub innej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka jaj
- 200 g masła (może być klarowane)
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej/ piernikowej lub 1 op. przyprawy do ciasteczek korzennych
Przygotowanie:
1. Z podanych składników zagniataj jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wsadź na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wykrawaj ciasteczka (stwórz dowolne kształty, dodatkowo możesz zrobić w pierniczkach dziurki, aby służyły jako jadalne ozdoby na choinkę lub stroik świąteczny). Gotowe pierniczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Piecz w temperaturze 210 stopni przez około 10-12 minut (w zależności od grubości pierniczków).
3. Gotowe ciasteczka ostudź na blaszce i delikatnie wyjmuj z blachy. Możesz je udekorować.
Wartość odżywcza bezglutenowych pierniczków (1 ciastko):
- Wartość energetyczna: 152 kcal
- Białka: 2 g
- Tłuszcze: 9 g
- Węglowodany: 17 g