Ciasto jaglane z fasolą i czekoladą

with Brak komentarzy
Pyszne czekoladowe ciasto z fasolą

Masz ochotę na pyszne ciasto czekoladowe ? Zrób je w zdrowszej wersji. Przedstawiam Ci przepis na bezglutenowe ciasto jaglane z fasolą polane czekoladą. Idealna propozycja do popołudniowej kawki. Dodatkowo ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Jeżeli lubisz czekoladowe ciasta to zajrzyj na stronę kwestia smaku tam znajdziesz dużo pomysłów. A z moich kuchennych odkryć polecam brownie z buraka, mocno czekoladowe na pewno przypadnie Ci do gustu.

Składniki na ciasto jaglane z fasolą (6 porcji):

  • 1 puszka (250 g) fasoli czerwonej
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 1 tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej (>60% kakao)
  • 4 łyżki (95-100 g) miodu
  • 1 kubeczek (150 g) jogurtu wysokobiałkowego Skyr
  • 4 łyżki (60 g) kaszy jaglanej
  • 5 łyżek (40 g) kakao
  • 1 łyżeczka (3 g) proszku do pieczenia
  • 5 łyżek (50 g ) mleczka kokosowego

Przygotowanie:

Sposób przygotowania (ciasta):

1. Kaszę jaglaną ugotować, fasolę z puszki odcedzić i osuszyć. Połączyć z pozostałymi składnikami i zblendować na gładką masę. 

2. Wyłożyć do natłuszczonej formy i piec przez ok. 30 min. w temp. 180 stopni. 

3. Upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia.

Sposób przygotowania (polewy):

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać miodu i mleka, wymieszać na gładki krem. 

2. Wylać na ostudzone ciasto i wstawić do lodówki na min. 2 godz.

Wartość odżywcza ciasta jaglanego z fasolą na porcję:

  • Wartość energetyczna: 349 kcal
  • Białko: 16,9 g
  • Tłuszcze: 10,3 g
  • Węglowodany: 44,5 g