Masz ochotę na pyszne ciasto czekoladowe ? Zrób je w zdrowszej wersji. Przedstawiam Ci przepis na bezglutenowe ciasto jaglane z fasolą polane czekoladą. Idealna propozycja do popołudniowej kawki. Dodatkowo ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Jeżeli lubisz czekoladowe ciasta to zajrzyj na stronę kwestia smaku tam znajdziesz dużo pomysłów. A z moich kuchennych odkryć polecam brownie z buraka, mocno czekoladowe na pewno przypadnie Ci do gustu.
Na skróty
Składniki na ciasto jaglane z fasolą (6 porcji):
- 1 puszka (250 g) fasoli czerwonej
- 2 banany
- 2 jajka
- 1 tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej (>60% kakao)
- 4 łyżki (95-100 g) miodu
- 1 kubeczek (150 g) jogurtu wysokobiałkowego Skyr
- 4 łyżki (60 g) kaszy jaglanej
- 5 łyżek (40 g) kakao
- 1 łyżeczka (3 g) proszku do pieczenia
- 5 łyżek (50 g ) mleczka kokosowego
Przygotowanie:
Sposób przygotowania (ciasta):
1. Kaszę jaglaną ugotować, fasolę z puszki odcedzić i osuszyć. Połączyć z pozostałymi składnikami i zblendować na gładką masę.
2. Wyłożyć do natłuszczonej formy i piec przez ok. 30 min. w temp. 180 stopni.
3. Upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia.
Sposób przygotowania (polewy):
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać miodu i mleka, wymieszać na gładki krem.
2. Wylać na ostudzone ciasto i wstawić do lodówki na min. 2 godz.
Wartość odżywcza ciasta jaglanego z fasolą na porcję:
- Wartość energetyczna: 349 kcal
- Białko: 16,9 g
- Tłuszcze: 10,3 g
- Węglowodany: 44,5 g