Sałatka jarzynowa w wersji dietetycznej

with Brak komentarzy
Tradycyjna pyszna sałatka jarzynowa w dietetycznym wydaniu

Słynna sałatka jarzynowa, gości praktycznie na każdym świątecznym stole, czy też spotkaniu. Im bliżej jakichkolwiek świąt słyszę obawy pacjentów o to, że tyle pyszności pojawi się na stołach, a oni będąc na diecie nic nie będą mogli spróbować. Nic bardzie mylnego. Wszystkie świąteczne dania można jeść wystarczy je tylko lekko “odchudzić”. Tak jak w przypadku sałatki jarzynowej zamiast kilku łyżek majonezu dodajmy więcej jogurtu greckiego i przypraw. Sałatka nie straci walorów smakowych, ale też zachowa swą tradycyjną formę. Oczywiście nie każdy przygotowuje potrawy na święta samodzielnie, często wyjeżdżamy do najbliższej rodziny. Co wtedy ? Spróbujmy to na co mamy ochotę i na co czekaliśmy prawie cały rok, ale nie napychajmy się, wybierajmy małe porcje, a po kolacji wybierzmy się na rodzinny spacer. Jeżeli szukasz pomysłów na inne dietetyczne potrawy świąteczne znajdziesz je w zakładkach: Boże Narodzenie i Wielkanoc.

A może sałatka jarzynowa już Ci się przejadła i chcesz spróbować czegoś nowego. Przepisy na inne sałatki znajdziesz na blogu smakinatalerzu.pl.

Składniki na sałatkę jarzynową (4 porcje): 

  • 3 średnie (135g) marchewki
  • 1 duża (50g) pietruszka
  • (30g) kawałek selera
  • (30g) kawałek pora (30g)
  • 1 mniejsze (100g) jabłko
  • 3 średnie (210g) ziemniaki
  • 2 średnie (120g) ogórki kiszone
  • pół puszki (120g) groszku konserwowego
  • pół puszki (120g) kukurydzy konserwowej
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki (40g) jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki umyj, ale nie obieraj. Przełóż do dużego garnka, zalej wodą tak aby wszystkie warzywa były pokryte. Gotuj 30 minut. Warzywa muszą być półtwarde, nie mogą być rozgotowane. 
  2. Jajka ugotuj na twardo (ok. 8 minut od czasu zagotowania)
  3. Ugotowane i ostudzone warzywa obierz i pokrój wraz z jajkami w kostkę.
  4. Jabłko umyj i obierz, zetrzyj na tarce na średniej grubości oczek. Pora umyj i pokrój drobno.
  5. Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy i opłucz na sitku. Odstaw na chwilę do wyschnięcia.
  6. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Sałatkę jarzynową ozdób pietruszką lub ozdobnie pokrojonymi warzywami.

Wartość odżywcza sałatki jarzynowej na porcję:

  • Wartość energetyczna: 297 kcal
  • Białko: 12,2 g
  • Tłuszcze: 13,2 g
  • Węglowodany: 27,9 g