Słynna sałatka jarzynowa, gości praktycznie na każdym świątecznym stole, czy też spotkaniu. Im bliżej jakichkolwiek świąt słyszę obawy pacjentów o to, że tyle pyszności pojawi się na stołach, a oni będąc na diecie nic nie będą mogli spróbować. Nic bardzie mylnego. Wszystkie świąteczne dania można jeść wystarczy je tylko lekko “odchudzić”. Tak jak w przypadku sałatki jarzynowej zamiast kilku łyżek majonezu dodajmy więcej jogurtu greckiego i przypraw. Sałatka nie straci walorów smakowych, ale też zachowa swą tradycyjną formę. Oczywiście nie każdy przygotowuje potrawy na święta samodzielnie, często wyjeżdżamy do najbliższej rodziny. Co wtedy ? Spróbujmy to na co mamy ochotę i na co czekaliśmy prawie cały rok, ale nie napychajmy się, wybierajmy małe porcje, a po kolacji wybierzmy się na rodzinny spacer. Jeżeli szukasz pomysłów na inne dietetyczne potrawy świąteczne znajdziesz je w zakładkach: Boże Narodzenie i Wielkanoc.
A może sałatka jarzynowa już Ci się przejadła i chcesz spróbować czegoś nowego. Przepisy na inne sałatki znajdziesz na blogu smakinatalerzu.pl.
Składniki na sałatkę jarzynową (4 porcje):
- 3 średnie (135g) marchewki
- 1 duża (50g) pietruszka
- (30g) kawałek selera
- (30g) kawałek pora (30g)
- 1 mniejsze (100g) jabłko
- 3 średnie (210g) ziemniaki
- 2 średnie (120g) ogórki kiszone
- pół puszki (120g) groszku konserwowego
- pół puszki (120g) kukurydzy konserwowej
- 4 jajka
- 2 czubate łyżki (40g) jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki umyj, ale nie obieraj. Przełóż do dużego garnka, zalej wodą tak aby wszystkie warzywa były pokryte. Gotuj 30 minut. Warzywa muszą być półtwarde, nie mogą być rozgotowane.
- Jajka ugotuj na twardo (ok. 8 minut od czasu zagotowania)
- Ugotowane i ostudzone warzywa obierz i pokrój wraz z jajkami w kostkę.
- Jabłko umyj i obierz, zetrzyj na tarce na średniej grubości oczek. Pora umyj i pokrój drobno.
- Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy i opłucz na sitku. Odstaw na chwilę do wyschnięcia.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Sałatkę jarzynową ozdób pietruszką lub ozdobnie pokrojonymi warzywami.
Wartość odżywcza sałatki jarzynowej na porcję:
- Wartość energetyczna: 297 kcal
- Białko: 12,2 g
- Tłuszcze: 13,2 g
- Węglowodany: 27,9 g