Masz wątpliwość czy gruszki pieczone podczas diety to dobry pomysł ? Owoce i warzywa są bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Nie bez powodu znajdują się u podstaw piramidy Zdrowego Żywienia. Zaleca się, abyś dziennie spożywał ok. 500 g warzyw i owoców w 5 porcjach. Staraj się, aby w każdym twoim posiłku występowały owoce i warzywa. Owoce w porównaniu do warzyw zawierają więcej naturalnych cukrów prostych, dlatego ich spożycie powinieneś kontrolować bardziej.
W związku z obecnością w owocach m.in. fruktozy (cukru prostego) słyszymy o wielu mitach na temat jedzenia owoców. Wiele osób uważa, że na diecie redukcyjnej należy całkowicie zrezygnować z ich spożycia. Nic bardziej mylnego. Owoce są źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. W owocach znajdziemy między innymi: witaminy, składniki mineralne, polifenole, antyoksydanty i błonnik pokarmowy. To fakt, że owoce zawierają cukry proste i niektóre mają dość wysoki indeks glikemiczny. Nie stanowi to jednak powodu do całkowitego wykluczenia owoców z diety. Wystarczy, że przypilnujesz wielkości porcji spożywanych przez ciebie owoców lub połączysz spożywany owoc np. z jogurtem naturalnym (źródło białka) i orzechami (źródło tłuszczy). Obecność białka i tłuszczy wpłynie na obniżenie ładunku glikemicznego posiłku i spowolni tempo wchłaniania cukrów.
Owoce możemy spożywać w każdej postaci. Na surowo, pieczone, w postaci soku lub musu. Przepis na pieczone gruszki z orzechami możesz spokojnie wrzucić do swojego jadłospisu.
Więcej informacji na temat kiedy spożywać owoce znajdziesz na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Składniki na pieczone gruszki (2 porcje):
- 2 duże, dojrzałe gruszki
- 6 łyżek orzechów włoskich (możesz też użyć innych orzechów)
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Gruszki przekrój wzdłuż i za pomocą łyżeczki wykrój gniazda nasienne. Orzechy pokrusz i wymieszaj z miodem, nałóż do wydrążonych gruszek.
- Owoce ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wstaw do piekarnika na około 15 minut. Gruszki chwilę przestudź i podawaj.
Wartość odżywcza pieczonych gruszek z orzechami (1 gruszka):
- Wartość energetyczna: 280 kcal
- Białko: 4,4 g
- Tłuszcze: 13 g
- Węglowodany: 44 g