Domowe słodycze takie jak batoniki owsiane z orzechami czy ciastka są świetnym zamiennikiem sklepowych słodkości. Korzyści płynących z przygotowania takich właśnie specjałów samodzielnie jest naprawdę wiele. Domowe batoniki z orzechami są zdecydowanie zdrowsze niż te kupne, dodatkowo przygotowanie takich słodyczy jest o wiele tańsze, batony możemy spakować na wynos, a do ich przygotowania zachęcić również nasze dzieci. Domowe batoniki owsiane z orzechami mogą stanowić codzienną przekąskę dla twojego dziecka. Taki rodzaj słodyczy dostarczy dziecku niezbędnej energii, ale i szereg ważnych składników potrzebnych do rozwoju.
Więcej inspiracji na zdrowe domowe słodyczy znajdziesz na blogu Zdrowie jest czadowe oraz w zakładce przepisy na tej stronie.
Składniki na domowe batoniki owsiane z orzechami (ok. 10 batonów):
- 5 łyżek (50 g) siemienia lnianego
- 10 łyżek (150 g) ziaren słonecznika
- 5 łyżek (50 g) pestek dyni
- 5 garści (150 g) orzechów włoskich
- 1/2 łyżki (35 g) oleju kokosowego
- 10 łyżek (100 g) płatków owsianych (bezglutenowych np. firmy Provena)
- 5 łyżek (125 g) płynnego miodu
*możesz też użyć innych płatków lub orzeszków
Przygotowanie:
- Olej kokosowy rozpuść w garnku. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na batoniki.
- Blaszkę o wymiarach ok. 20 x 20 wyłóż papierem do pieczenia i wysyp gotową mieszankę.
- Uklep łyżką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut do złotego koloru. Po upieczeniu dokładnie wystudź i pokrój na batoniki.
- W wersji „na bogato” batoniki możesz dodatkowo oblać gorzką czekoladową.
Wartość odżywcza batoników owsianych na porcję (1 batonik):
Wartość energetyczna: 224 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcze: 15 g
Węglowodany: 17 g