Sałatka z burakiem i serem feta, posypana orzechami

with Brak komentarzy
sałatka z burakami

Sałatka z burakiem i serem feta posypana chrupiącymi orzeszkami, to świetny pomysł na lunch do pracy lub na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi. Sałatkę można urozmaicić dodając w zależności od sezonu owoc. Polecam kompozycję z winogronem, pomarańczą, gruszka lub pestkami granatu. Dodatkowo zamiast orzechów włoskich możesz użyć migdałów, pestek słonecznika czy pestek dyni. Sałatka jest łatwa i przyjemna w przygotowaniu. Możesz podać ją w formie carpaccio, krojąc buraczki na cienkie plasterki. Taka kompozycja na pewno zachwyci i zasmakuje rodzinie i znajomym. Przepisy na inne sałatki znajdziesz w zakładce sałatki lub na stronie kwestia smaku.

Składniki na sałatkę z burakiem i serem feta (4 porcje):

  • 2 (200g) duże buraki
  • sól, pieprz
  • szczypta rozmarynu
  • 2 łyżki (20g) oliwy z oliwek
  • 5 łyżek (75g) orzechów włoskich
  • 4 garści (80g) rukoli/szpinaku
  • 100 g sera typu feta

Miodowy winegret:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. W piekarniku nagrzewać żaroodporną blaszkę lub formę. Buraczka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem. Obtoczyć w ok. 2 łyżkach oliwy z oliwek i położyć na rozgrzanej blaszce w piekarniku. Jeżeli zależy Ci na czasie to w wersji ekspresowej możesz kupić gotowego już ugotowanego buraka.

2. Piec przez ok. 5 minut, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze przez następne 5 minut (lub krócej, w zależności od grubości plasterków). W połowie pieczenia dodać do buraczków posiekane orzechy włoskie i lekko je zrumienić.

3. W międzyczasie w miseczce rozłożyć rukolę, wyłożyć pokrojony w kostkę ser feta. Zdjąć upieczone buraczki i orzechy z blachy i ułożyć na sałatce. Składniki na winegret wymieszać razem w miseczce. Sałatka z burakiem i serem feta może być podana również z samą oliwą lub octem balsamicznym.

Wartość odżywcza sałatki z burakiem i serem feta na porcję:

  • Wartość energetyczna: 326 kcal
  • Białka: 9,2 g
  • Tłuszcze: 24,2 g
  • Węglowodany: 16,1 g