Pyszny orzeźwiający sorbet truskawkowy, do zrobienia samodzielnie. Zarówno ze świeżych truskawek podczas sezonu lub na zimowe wieczory z truskawek mrożonych. Koniecznie spróbujcie !!!

Składniki na sorbet truskawkowy (6 gałek):
- 500 g truskawek
- lód
- mięta
- 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki ksylitolu
Przygotowanie:
Owoce i kilka listków mięty blendujemy z lodem, sokiem z cytryny i ksylitolem, przekładamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażarki. Lody najlepiej zamieszać co jakiś czas. Gotowe lody przekładamy do pucharków i ozdabiamy listkami mięty.
Wartość odżywcza na jedną gałkę lodów :
Wartość energetyczna: 35 kcal
Białko: 1,1 g
Tłuszcze: 0,2 g
Węglowodany: 4,4 g
Po więcej pysznych propozycji na domowe lody, zapraszam do zakładki zdrowe słodycze.