
Wzmożone wypadanie włosów jest częstym problemem kobiet po urodzeniu dziecka i szacuje się, że dotyczy ok 90% kobiet. Problem najmocniej odczuwalny jest między 1, a 4 miesiącem po porodzie, a ustępuje zazwyczaj po 6 miesiącach od porodu.
Na skróty
- 1 Wypadanie włosów po porodzie najczęstsze przyczyny:
- 2 Jakie badania warto zrobić po porodzie?
- 3 Wypadanie włosów po porodzie – dieta
- 4 Produkty bogate w wapń
- 5 Produkty bogate w żelazo
- 6 Wskazówki pomocne przy bilansowaniu diety pod kątem żelaza
- 7 Pełnowartościowe białko
- 8 Witaminy z grupy B, w tym witamina B6 i biotyna
- 9 Dobre źródła magnezu
- 10 Dobre źródła cynku w diecie
- 11 Produkty bogate w kwasy omega 3: EPA, DHA i kwas alfa-linolenowy
- 12 Podsumowanie i wskazówki żywieniowe dla kobiet w ciąży i mam karmiących – ważne dla zachowania bujnych włosów po porodzie
- 13 Co robić w przypadku gdy wypadanie włosów utrzymuje się przez okres dłuższy niż 6 miesięcy po porodzie?
Wypadanie włosów po porodzie najczęstsze przyczyny:
- Przyczyny hormonalne takie jak: podwyższona prolaktyna, obniżony progesteron
- Niedobory pokarmowe, które najczęściej dotyczące takich pierwiastków jak: żelazo, wapń, witaminy z grupy B
- Zbyt mała ilość snu
- Stres
- Zaburzenia funkcjonowania tarczycy
Jakie badania warto zrobić po porodzie?
- ferrytyna
- wapń
- magnez
- witamina D3
- witamina B12
- kwas foliowy
- TSH, anty-TPO, anty-TG
- fosfataza zasadowa
Wypadanie włosów po porodzie – dieta

O jakie produkty powinny zadbać Panie po porodzie aby zminimalizować przykry efekt wypadania włosów i wzmocnić organizm?
Produkty bogate w wapń
Rozwijające się w brzuchu dziecko potrzebuje dużo tego pierwiastka, głównie do rozwoju kości i zawiązków zębów. Po porodzie często okazuje się, że mama posiada niewystarczające zapasy tego pierwiastka. O niedoborze wapnia świadczyć mogą takie objawy jak m.in. łamliwość paznokci, osłabienie i wypadanie włosów. Poniżej znajduje się lista produktów bogatych w wapń, których nie powinno zabraknąć w diecie mam karmiących.
- Sery żółte, mozarella, feta, halloumi
- Przetwory mleczne fermentowane takie jak: kefiry, maślanki, jogurty oraz mleko i twarożki
- Małe rybki jedzone razem ze szkieletem np. szprotki, sardynki.
- A dla osób na diecie wegańskiej mogą to być np. : mleka roślinne wzbogacone w wapń, tofu, warzywa strączkowe w tym soja, warzywa zielonolistne oraz sezam i pasty na jego bazie
Zaleca się aby podczas karmienia piersią kobieta spożywała minimum 2 porcje produktów bogatych w wapń dziennie, a optymalnie 3-4 porcje, aby pokryć zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek, bez potrzeby dodatkowej suplementacji.
1 porcja to na przykład: - 1 szklanka mleka - kubek jogurtu (150 g) - jedna szklanka kefiru - 35 dkg białego sera - dwa plasterki sera żółtego
Produkty bogate w żelazo
W okresie ciąży oraz karmienia piersią wzrasta zapotrzebowanie organizmu na takie składniki odżywcze jak białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i sole mineralne, w tym żelazo. Odpowiednia dieta wspomaga leczenie anemii, często występującej po porodzie. Tym samym wpływa na wzmocnienie włosów i zmniejsza w efekcie ich wypadanie.
W przypadku utraty dużej ilości krwi i ciężkich niedoborów żelaza wskazane jest zażywanie preparatów żelaza i suplementów witaminowo-mineralnych.
Dieta mamy karmiącej powinna więc uwzględniać nie tylko produkty bogate w żelazo, ale tez składniki które wspomogą jego wchłanianie takie jak produkty bogate w witaminę C, kwas foliowy, witaminę B12.
Wskazówki pomocne przy bilansowaniu diety pod kątem żelaza
– zadbaj aby w większości posiłków obecne były warzywa i owoce o dużej zawartości witaminy C takie jak kapusta kiszona, surówki z kapusty, papryka, czy natka pietruszki.
– zadbaj o dobre źródła witaminy B12 i B6 o działaniu krwiotwórczym. Witaminy te obecne są m.in. w mięsie, rybach, nabiale
– staraj się zapewnić wraz z dietą duże ilości kwasu foliowego. Znajdziesz go w zielonych liściastych warzywach (natka pietruszki, sałata, brokuły, jarmuż, koper, brukselka) oraz w owocach cytrusowych.
– spożywaj produkty będące bogatym źródłem żelaza jak:
Mięso i przetwory mięsne | na przykład: wołowina, cielęcina, baranina, gęś, kaczka, królik, wędliny podrobowe: kaszanka, pasztet, pasztetowa, salceson |
Podroby mięsne | wątroba wieprzowa, wołowa, cielęca, drobiowa |
Ryby | łosoś, makrela, sardynka, śledź oraz dorsz wędzony, makrela wędzona, pikling, sardynka w pomidorach, sardynka w oleju, tuńczyk w wodzie, tuńczyk w oleju |
Jaja | żółtko jaja kurzego, jajko na twardo, jajko na miękko, jajko sadzone, jajecznica |
Produkty zbożowe | chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem, chleb żytni razowy, chleb żytni pełnoziarnisty, pumpernikiel, chleb chrupki, chleb graham, bułki grahamki, otręby pszenne, płatki owsiane, płatki żytnie, kasza jaglana, kasza gryczana, kasza pęczak, ryż brązowy |
Nasiona i ziarna | dynia, słonecznik, sezam, mak |
Orzechy | zwłaszcza pistacjowe, laskowe, arachidowe, migdały, włoskie, wiórki kokosowe |
Warzywa | boćwina, bób, brokuły, brukselka, burak, cykoria, czosnek, fasola szparagowa, groszek zielony, kalarepa, koper ogrodowy, pietruszka liście i korzeń, por, szczaw, szczypiorek, szpinak |
Nasiona roślin strączkowych | fasola, groch, soczewica, soja oraz kiełki soczewicy i soi |
Pełnowartościowe białko
Okres laktacji wiąże się ze zwiększonymi wydatkami energetycznymi, które zużywane są na produkcję mleka.
Dla dobrego rozwoju dziecka kobietom ciężarnym zaleca się zwiększenie spożycia białka do około 95 g na dobę, natomiast mama karmiąca powinna zwiększyć w swoim menu ilość białka do ok 110 gramów
W pierwszym półroczu laktacji należy zwiększyć spożycie białka dodatkowo o około 20 g/dzień, a w drugim o około 15 g/dzień. Blisko 60% białka powinno być dostarczane z produktów zwierzęcych (mleko i produkty mleczne, mięso, ryby, jaja), pozostałe 40% z produktów roślinnych (nasiona roślin strączkowych, zboża, orzechy), które jest trudniej wchłaniane. Warto jednak dodać, że gdy łączymy w naszym pożywieniu białko roślinne i zwierzęce, jest ono lepiej przyswajalne przez organizm.
Witaminy z grupy B, w tym witamina B6 i biotyna
Znajdziemy je m.in. w takich produktach jak:
drożdże piwne, jaja, otręby, kiełki pszenicy, płatki owsiane, wątróbka, kasza gryczana, groch, fasola czy orzechy laskowych
W przypadku witaminy B12 weganie powinni rozważyć suplementację – występuje ona bowiem głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Warto też zwrócić uwagę na dobre źródła witaminy B6 w diecie. U kobiet ciężarnych i karmiących zapotrzebowanie na tą witaminę wzrasta niemal o 70% w stosunku do okresu sprzed ciąży. Dobry źródłem witaminy B6 będą takie produkty jak: mięso, wątroba, zielone warzywa liściaste, pełne ziarna zbóż oraz nasionach roślin strączkowych.
W przypadku nadmiernego przetłuszczania się włosów oraz ich wypadania warto też zadbać aby w codziennej diecie nie zabrakło dobrych źródeł biotyny takich jak: soja i jej przetwory, żółtko jaja, wątróbka, migdały, grzyby, drożdże piwne, sardynki, łosoś, banany.
Dobre źródła magnezu
Pierwiastek ten pełni wiele niezbędnych do życia funkcji, choćby wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, hormonalnego, czy wspomaga tworzenie układu kostnego. Największe ilości magnezu zawierają:
kakao, ziarna surowego kakao, orzechy, pestki dyni, soja, kasze, nasiona roślin strączkowych, kasza gryczana, otęby pszenne, banany.
Dobre źródła cynku w diecie
Cynk odgrywa ważną rolę w m.in. procesie kostnienia i mineralizacji tkanki kostnej zarówno osoby dorosłej, jak i dziecka.
Pierwiastek ten wpływa również na stan skóry, włosów i paznokci.
Braki cynku w okresie karmienia piersią powodują szereg działań niepożądanych. Przede wszystkim przyczyniają się do:
– zaburzonej syntezy białek, niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka
– wolniejszej regeneracji organizmu mamy po porodzie
– rozchwiania gospodarki hormonalnej.
Duże ilości cynku zawierają m.in.: pestki dyni, słonecznika, otręby pszenne, kiełki pszenicy, a także cebula i czosnek.
Produkty bogate w kwasy omega 3: EPA, DHA i kwas alfa-linolenowy
Kwasy omega-3 są elementem budulcowym wielu komórek w naszym organizmie, w tym istotnie wpływają na prawidłową budowę mieszka włosowego i łodygi włosa.
Aby pokryć zapotrzebowanie na kwasy omega 3 (z grupy EPA, DHA ) warto 2 razy w tygodniu spożyć porcję ryby (lepiej wybierać te o niższej zawartości metali ciężkich jak: szproty, sardynki, makrela, śledź). Dodatkowo aby pokryć zapotrzebowanie na cenny kwas alfa-linolenowy warto sięgać po orzechy włoskie, nasiona chia i siemię lniane.
Podsumowanie i wskazówki żywieniowe dla kobiet w ciąży i mam karmiących – ważne dla zachowania bujnych włosów po porodzie
- pamiętaj o regularnych i urozmaiconych posiłkach
- 1-2 razy na tydzień zjedz produkt będący bogatym źródłem żelaza np.: ekologiczną wątróbkę lub czerwone mięso z zaufanego źródła
- jedz 4 – 6 posiłków dziennie
- jeżeli nie musisz nie unikaj produktów zwierzęcych (mleko, ser, jaja, mięso, ryby)
- w ciągu dnia staraj się spożyć 2-3 porcje przetworów mlecznych, a w razie alergii u dziecka wybieraj produkty wzbogacane w wapń jak mleka roślinne, tofu oraz produkty roślinne bogate w ten pierwiastek jak: sezam, warzywa strączkowe, warzywa zielonolistne
- pamiętaj o codziennej porcji płynów, dodatkowy litr płynów dziennie możesz wypijać w postaci mleka, jogurtów, koktajli, zup, smoothie itp.
- jedz codziennie warzywa (minimum 0,5 kg dziennie) i sezonowe owoce (minimum 0,2 kg)
- nie zapominaj o zdrowych tłuszczach zawartych w rybach, siemieniu lnianym, orzechach i pestkach (jednocześnie pamiętaj że produkty te zawierają dużo kalorii)
- wybieraj produkty świeże, jak najmniej przetworzone, sezonowe
Co robić w przypadku gdy wypadanie włosów utrzymuje się przez okres dłuższy niż 6 miesięcy po porodzie?
Diagnostyka problemu + konsultacja lekarska
Badania, które warto wykonać gdy wypadanie włosów trwa dłużej niż 6 miesięcy od porodu
- Badanie obrazowe owłosionej skóry głowy, czyli trichoskopia
- Badania laboratoryjne takie jak:
- ferrytyna
- prolaktyna, progesteron
- pierwiastki takie jak: wapń, magnez
- witamina D3
- witamina B12
- kwas foliowy
- TSH, anty-TPO, anty-TG
- fosfataza zasadowa
3. Badania jak: test oddechowy ureazowy/gastroskopia, badania przeciwciał w kierunku celiakii, badanie kalprotektyny w kale – zalecane jest w przypadku podejrzenia niedoborów żelaza na tle zaburzeń żołądkowo-jelitowych
Aby uzyskać kompleksową pomoc warto udać się z wynikami badań do dietetyka, lekarza gastrologa/ginekologa, dermatologa/trychologa
Zachęcam do poczytania innych moich artykułów na temat wypadania włosów link.
Piśmiennictwo:
Brzezińska-Wcisło, L. I. G. I. A., et al. “Fizjologia i patologia wzrostu i utraty włosów na głowie u człowieka.” Post Dermatol Alergol 20 (2003): 260-266.
Kulczycka, Lilianna, and Anna Woźniacka. “Leczenie dermatologiczne w okresie ciąży i laktacji* Dermatological treatment during pregnancy and lactation.” Postepy Hig Med Dosw (Online) 64 (2010): 67-77.
Małek, Elżbieta. “Rozpoznawanie zaburzeń wzrostu, uszkodzeń i chorób włosów 514 [02]. Z1. 03.”