Banany w czekoladzie z posypką migdałową

with Brak komentarzy
Banany w czekoladzie

Dzisiaj coś specjalnego dla łasuchów. Słodka przekąska tylko z 3 składników. Masz ochotę na coś słodkiego? Lubisz owoce i czekoladę ? Przychodzą gościa, a ty nie masz czasu i pomysłu na smaczny deser ? Zrób banany w czekoladzie z dowolną posypką. Jest to nie tylko szybka przekąska ale i bardzo efektowna. Jeżeli potrzebujesz wersji mniej kalorycznej możesz użyć również innych owoców np. truskawek !!!

Składniki na banany w czekoladzie (4 porcje):

  • 2 szt banan
  • 0,5 opakowania gorzkiej czekolady (>60% kakao)
  • 1 łyżka migdałów w płatkach (zamiast migdałów możesz użyć wiórków kokosowych lub pokruszonych orzechów)

Przygotowanie:

  1. Banany obierz i przekrój na pół.
  2. Wbij w banany patyczki lu wykałaczki.
  3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  4. Zanurz banany w czekoladzie lub polej czekoladą.
  5. Polane banany obsyp pokruszonymi migdałami.

Wartość odżywcza (1 porcja = 0,5 banana):

Wartość kaloryczna: 140 kcal
Białko: 1,95
Tłuszcze: 5,6
Węglowodany: 19,9

Jeżeli lubisz słodkości zajrzyj do zakładki Zdrowe Słodycze. Znajdziesz tam wiele pomysłów na pyszne przekąski i desery w wersji dietetycznej.