Przepis na bezglutenowe placuszki z dyni

with Brak komentarzy
Przepis na bezglutenowe placuszki z dyni z jogurtem greckim

Spróbuj przepis na bezglutenowe placuszki z dyni idealne na śniadanie lub kolacje.

Zachęcam Cię do spróbowania również innych dań z dyni, pomysły znajdziesz tutaj.


Składniki na bezglutenowe placuszki z dynii (2 porcje):

  • 1 dynia
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki (75 g) mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka (20 g) oleju kokosowego
  • imbir, sól, pieprz, czosnek, kurkuma, papryka w proszku – do smaku

Opcjonalnie: 4 łyżki jogurtu greckiego/pasta ajvar

Przygotowanie:

1. Obraną dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do niej pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek.

2. Dodaj jajko, mąkę i przypraw do smaku. 

3. Placki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor nakładając  po jednej pełnej łyżce masy dyniowej lub upiecz w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut lub do momentu kiedy placki będą rumiane. Podawaj np. z jogurtem greckim. 

Wartość odżywcza na porcję: 

  • Wartość energetyczna: 385 kcal 
  • Białko: 9,5 g
  • Tłuszcze: 16 g  
  • Węglowodany: 48 g