Spróbuj przepis na bezglutenowe placuszki z dyni idealne na śniadanie lub kolacje.
Zachęcam Cię do spróbowania również innych dań z dyni, pomysły znajdziesz tutaj.
Składniki na bezglutenowe placuszki z dynii (2 porcje):
- 1 dynia
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki (75 g) mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka (20 g) oleju kokosowego
- imbir, sól, pieprz, czosnek, kurkuma, papryka w proszku – do smaku
Opcjonalnie: 4 łyżki jogurtu greckiego/pasta ajvar
Przygotowanie:
1. Obraną dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do niej pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek.
2. Dodaj jajko, mąkę i przypraw do smaku.
3. Placki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor nakładając po jednej pełnej łyżce masy dyniowej lub upiecz w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut lub do momentu kiedy placki będą rumiane. Podawaj np. z jogurtem greckim.
Wartość odżywcza na porcję:
- Wartość energetyczna: 385 kcal
- Białko: 9,5 g
- Tłuszcze: 16 g
- Węglowodany: 48 g