Bezglutenowe racuchy z jabłkiem w wersji wegańskiej

with Brak komentarzy
Pyszne racuchy bezglutenowe z jabłkami bez jajek

Pyszne bezglutenowe racuchy z jabłkiem idealne dla osób stosujących dietę wegańską lub tych którzy z jakiś powodów nie mogą spożywać jajek. Zamiennikiem jajka może być kleik z siemienia lnianego. Właściwości siemienia pozwalają na zlepienie składników podobnie jak białko jaja kurzego. Jest to trik często stosowany w przepisach wegańskich.

Więcej pomysłów na dania wegańskie znajdziesz w zakładce przepisy wegańskie oraz na blogu kulinarnym Veganbanda.

Składniki na bezglutenowe racuchy w wersji wegańskiej (6 placuszków):

Zaczyn:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki (100 ml) ciepłego mleka roślinnego (np. migdałowe/ryżowe)
  • 1 łyżka cukru/ksylitolu

Ciasto:

  • 2/3 szklanki (150 ml) ciepłego mleka roślinnego (np. migdałowe/ryżowe)
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżka gęstego kisielu z siemienia lnianego
  • 200 g mieszanki mąk bezglutenowych (gryczana, kukurydziana lub inna)
  • 50 g mąki ryżowej
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka oleju lu masła klarowanego – opcjonalnie

Przygotowanie:

Zaczyn:

  1. W wysokim naczyniu rozpuść drożdże z ciepłym napojem roślinnym i cukrem/ksylitolem.
  2. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto:

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdżowy zaczyn, olej, kisiel z siemienia i mleko.
  2. Dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  3. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na duże plastry.
  4. Dużą, beztłuszczową patelnię dobrze rozgrzej. Nakładaj dużą łyżką placuszki i wciskaj w nie plastry jabłka. Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj ciepłe posypane cukrem pudrem.

Wartość odżywcza bezglutenowych racuchów z jabłkiem (1 placuszek):

  • Wartość energetyczna: 200 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcze: 2 g
  • Węglowodany: 40 g