Pyszne bezglutenowe racuchy z jabłkiem idealne dla osób stosujących dietę wegańską lub tych którzy z jakiś powodów nie mogą spożywać jajek. Zamiennikiem jajka może być kleik z siemienia lnianego. Właściwości siemienia pozwalają na zlepienie składników podobnie jak białko jaja kurzego. Jest to trik często stosowany w przepisach wegańskich.
Więcej pomysłów na dania wegańskie znajdziesz w zakładce przepisy wegańskie oraz na blogu kulinarnym Veganbanda.
Na skróty
Składniki na bezglutenowe racuchy w wersji wegańskiej (6 placuszków):
Zaczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki (100 ml) ciepłego mleka roślinnego (np. migdałowe/ryżowe)
- 1 łyżka cukru/ksylitolu
Ciasto:
- 2/3 szklanki (150 ml) ciepłego mleka roślinnego (np. migdałowe/ryżowe)
- 1 łyżka oleju + 1 łyżka gęstego kisielu z siemienia lnianego
- 200 g mieszanki mąk bezglutenowych (gryczana, kukurydziana lub inna)
- 50 g mąki ryżowej
- 2 jabłka
- 1 łyżka oleju lu masła klarowanego – opcjonalnie
Przygotowanie:
Zaczyn:
- W wysokim naczyniu rozpuść drożdże z ciepłym napojem roślinnym i cukrem/ksylitolem.
- Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto:
- Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdżowy zaczyn, olej, kisiel z siemienia i mleko.
- Dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na duże plastry.
- Dużą, beztłuszczową patelnię dobrze rozgrzej. Nakładaj dużą łyżką placuszki i wciskaj w nie plastry jabłka. Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj ciepłe posypane cukrem pudrem.
Wartość odżywcza bezglutenowych racuchów z jabłkiem (1 placuszek):
- Wartość energetyczna: 200 kcal
- Białko: 4 g
- Tłuszcze: 2 g
- Węglowodany: 40 g