Chleb pełnoziarnisty na zakwasie z ogórków kiszonych

with Brak komentarzy

Tym razem zrobiłam chleb owsiany na zakwasie z ogórków kiszonych, ale z mąki pełnoziarnistej. Przepis jest bardzo podobny co na chleb owsiany na zakwasie z ogórków prezentowany już wcześniej tylko tym razem w zdrowszej wersji. Modyfikacje jakie zrobiłam w tym przepisie to: większa ilość płatków owsianych, mąka razowa (pełnoziarnista), dodatek babki płesznik. Chleb jest naprawdę genialny. Na przyszłość chcę robić jego większe ilości dlatego znalazłam stronę gdzie możecie kupić większe ilości soku z ogórków w dobrej cenie (klik) lub w wersji eko (uwaga po otwarciu trzeba w ciągu 2 dni zużyć). Na zdjęciu chlebek z pieczonym indykiem (przepis wkrótce), z ogórkami kiszonymi i domowym pasztetem od Mamy:).

Dla bezglutenowców następnym razem będę próbowała zrobić ten chlebek z mąki ryżowej i gryczanej, zobaczymy jak wyjdzie. Jakbyście chcieli próbować z mąkami bez glutenu nie zapomnijcie o babce płesznik, najlepiej uprzednio namoczonej w wodzie (1/3 szklanki wody – 2 łyżki babki). Dzięki właściwościom żelolotwórczym babka zastępuje gluten nadający ciastu fajną sprężystość. Na razie zamówiłam mąkę ryżową i płatki owsiane tutaj. 🙂 Smacznego!

Składniki na chleb pełnoziarnisty na zakwasie z ogórków

  • 1 i 2/3 szklanki szklanki mąki pszennej typ 2000
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 20 g drożdży
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki babki płesznik
  • siemię lniane, sezam lub co tam macie (do posypania)

Przygotowanie

  1. Rozpuść drożdże oraz cukier w ciepłej wodzie. Odstaw na około 10 min. i przykryj spodeczkiem.
  2. Wymieszaj mąkę, sól, wodę z kiszonych ogórków, babkę oraz roztwór z drożdżami. Wymieszaj łyżką, wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm).
  3. Przykryj ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu na 80 min.
    Uwaga!
    Chleb bardzo wyrasta więc pozostaw miejsce w formie
  4. Wierzch posyp siemieniem, sezamem lub innymi ziarnami.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut, a kolejne 10 minut piecz w temperaturze 200 stopni dla ładnego zrumienienia.
  6. Chlebek ładnie się kroi i jest wilgotnawy w środku.