Tym razem zrobiłam chleb owsiany na zakwasie z ogórków kiszonych, ale z mąki pełnoziarnistej. Przepis jest bardzo podobny co na chleb owsiany na zakwasie z ogórków prezentowany już wcześniej tylko tym razem w zdrowszej wersji. Modyfikacje jakie zrobiłam w tym przepisie to: większa ilość płatków owsianych, mąka razowa (pełnoziarnista), dodatek babki płesznik. Chleb jest naprawdę genialny. Na przyszłość chcę robić jego większe ilości dlatego znalazłam stronę gdzie możecie kupić większe ilości soku z ogórków w dobrej cenie (klik) lub w wersji eko (uwaga po otwarciu trzeba w ciągu 2 dni zużyć). Na zdjęciu chlebek z pieczonym indykiem (przepis wkrótce), z ogórkami kiszonymi i domowym pasztetem od Mamy:).
Dla bezglutenowców następnym razem będę próbowała zrobić ten chlebek z mąki ryżowej i gryczanej, zobaczymy jak wyjdzie. Jakbyście chcieli próbować z mąkami bez glutenu nie zapomnijcie o babce płesznik, najlepiej uprzednio namoczonej w wodzie (1/3 szklanki wody – 2 łyżki babki). Dzięki właściwościom żelolotwórczym babka zastępuje gluten nadający ciastu fajną sprężystość. Na razie zamówiłam mąkę ryżową i płatki owsiane tutaj. 🙂 Smacznego!
Składniki na chleb pełnoziarnisty na zakwasie z ogórków
- 1 i 2/3 szklanki szklanki mąki pszennej typ 2000
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 20 g drożdży
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki babki płesznik
- siemię lniane, sezam lub co tam macie (do posypania)
Przygotowanie
- Rozpuść drożdże oraz cukier w ciepłej wodzie. Odstaw na około 10 min. i przykryj spodeczkiem.
- Wymieszaj mąkę, sól, wodę z kiszonych ogórków, babkę oraz roztwór z drożdżami. Wymieszaj łyżką, wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm).
- Przykryj ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu na 80 min.
Uwaga!
Chleb bardzo wyrasta więc pozostaw miejsce w formie - Wierzch posyp siemieniem, sezamem lub innymi ziarnami.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut, a kolejne 10 minut piecz w temperaturze 200 stopni dla ładnego zrumienienia.
- Chlebek ładnie się kroi i jest wilgotnawy w środku.