ŚWIĄTECZNY PRZEPIS NA PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (16 sztuk)

with Brak komentarzy

Paszteciki drożdżowe to wspaniała zakąska do barszczyku wigilijnego lub przekąską między posiłkami.
Zapach drożdżowego ciasta jaki wydziela się podczas ich przygotowania jest nieziemski!
Paszteciki wymagają sporo przygotowań jednak mają też wiele zalet:
– świetnie się nadadzą jako “prezent” w gości
– spokojnie “wytrzymują” 2-4 dni
– opłaca się zrobić ich większą ilość – wtedy możemy się nimi zajadać przez kilka dni
– nie zawierają ciężkich tłuszczy przez co pozostawią uczucie lekkości
– można je zabierać na Wigilijne spacery, jeżeli nie jesteśmy fanami przesiadywania w Święta całego dnia przy stole

Składniki – ciasto drożdżowe (16 sztuk)

  • 500 g mąki (proponuję wymieszać pół na pół mąkę tortową i razową)
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g świeżych drożdży lub drożdży instant (7 g drożdży to odpowiednik 25 g drożdży świeżych, 30 g to więc ok 1,5 saszetki suchych drożdży)
  • 1 łyżeczka soli

Składniki – farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka kminku, 1 ziele angielskie, 1 listek laurowy
  • 2 łyżki masła klarowanego

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania
  • 1 łyżeczka sezamu lub czarnuszki do posypania

Wykonanie – ciasto drożdżowe:

  • Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Dodać sól i jajka, zacząć delikatnie mieszać łyżką wszystkie składniki. Gdy zgrubnie się połączą, dodać roztopione, ciepłe masło lub olej roślinny i zacząć wyrabiać składniki.
  • Wyrabiać ciasto przez ok. 10 – 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na ok. 60 minut do wyrośnięcia.

Wykonanie – farsz:

  • Kapustę opłukać jeśli jest bardzo kwaśna, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, wlać pół szklanki wody, szczyptę soli, dodać ziele, listek, kminek i zagotować. Przykryć i gotować pod przykryciem przez około 45 minut. Na koniec odparować resztę wody.
  • Pieczarki krótko opłukać, osuszyć, pokroić na plasterki. Włożyć na dużą patelnię i mieszając smażyć aż całkowicie odparują, doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę masła i smażyć jeszcze przez kilka minut. Rozdrobnić w melakserze lub posiekać.
  • Na dużej patelni na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać usmażone pieczarki, ugotowaną kapustę, pozostałą łyżkę masła i dwie pozostałe łyżki oleju. Doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut.

Formowanie i pieczenie:

  • Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, chwilę powygniatać, uformować kulę, podzielić na 4 części. Każdą część podzielić jeszcze na 4 części. Każdy kawałek rozwałkowywać, na środek wkładać czubatą łyżkę nadzienia, delikatnie je uklepać, złożyć brzegi ciasta i dokładnie skleić formując pierożka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów (użyć 2 dużych blaszek z wyposażenia piekarnika).
  • Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.  Wierzch bułeczek delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem lub czarnuszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika  i piec przez ok. 20 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Wartość odżywcza 1 pasztecika (ok 60 g):

Wartość energetyczna: 97 kcal
Białko: 3,2 g
Tłuszcze: 2,9 g
Węglowodany: 15,4 g