Skąd pomysł na Wege makaron a la łazanki ? Jak część z Was pewnie wie, jestem zwolenniczką wykorzystywania warzyw sezonowych w kuchni. Uważam, że jest to nie tylko najlepsza opcja dla naszego zdrowia, ale również i dla portfela. Podążając więc tym tropem kupiłam młodą kapustę, którą można teraz dostać w każdym warzywniaku. Pierwotnie chciałam zrobić kapustę z pomidorami i ziemniakami jak to robi moja mama, jednak jako, że ziemniaki ostatnio zjadł pies, został makaron. Z punku dietetycznego danie kapusta + ziemniaki, to samo zdrowie, jednak brakuje białka. Problem rozwiązuje tu makaron białkowy, które bardzo polecam ze względu na wygodę, szybki czas przygotowania i dobry smak. Zastępując więc ziemniaki, makaronem z soczewicy w tym daniu problem białka miałam z głowy. Żeby nieco podbić sytość dania, dodałam również ser, co nadało całości ciekawego, góralskiego smaku.
Polecam!:)
Składniki na Wege makaron a la łazanki (4 porcje)
- 1/2 główki młodej kapusty – ok 500 g
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 200 ml passaty pomidorowej
- sól, pieprz, sos sojowy
- 1/4 selera – ok 150 g
- makaron z soczewicy – 350 g
- 4 łyżki pesto rosso
- ser wędzony lub a la oscypek – 120 g
- koperek do posypania całości
Wykonanie:
- Pokrój cebulę i zeszklij na oliwie w dużym garnku lub na dużej patelni .
- Jak cebula się zeszkli dodaj pokrojoną drobno kapustę i dolej pół szklanki wody i sos sojowy.
- Duś wszystko 15 minut, następnie dodaj passatę i duś całość jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem.
- W między czasie ugotuj makaron al dente (5-7 minut), wymieszaj z pesto i rozłóż na tarlerze.
- Na makaron wyłóż kapustę, dodaj pokrojony ser wędzony, posyp koperkiem i dodaj ulubione warzywa np. pomidorki.
Smacznego!:)