Ciasto dyniowe z bakaliami

with Brak komentarzy
Szybkie bakaliowe ciasto z dyni

Dynia to sezonowe warzywo, niestety trochę przez nas nie doceniane. Dynia daje ogromne możliwości w kuchni. Można ją przygotować na wiele sposobów. Możemy ją upiec, dusić, ugotować, zamrażać. Jej delikatność i smak daje nam wiele możliwości. Z dyni możemy przygotować: zupę, musy, dżemy, pasty, frytki, kotlety, a nawet przygotować desery takie jak lody, ciasteczka czy jak w tym przypadku ciasto dyniowe z bakaliami. Sprawdź co jeszcze pysznego możesz przygotować z dyni na stronie przepisy.pl. Odsyłam cię również do mojego przepisu na przepyszne placuszki z dyni.

Składniki na ciasto dyniowe(10 porcji):

  • 2 szklanki purée z dyni – ok 500-600 g
  • 1 szklanka mąki (200 g) (najlepiej owsianej, pełnoziarnistej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 4-5 łyżek miodu pszczelego
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki oleju ryżowego/kokosowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli, imbiru i gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie: laska wanilii
  • opcjonalne: wybrane bakalie, suszone owoce
  • 1 szklanka skrobii ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Jaja ubij z cukrem na gładką masę.

2. Do masy jajecznej dodaj skrobię, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, przyprawy i miód oraz olej. Jeśli korzystasz z laski wanilii dla wzmocnienia smaku ciasta, dodaj ją na tym etapie. Możesz też dodać kilka kropel aromatu do ciasta np. waniliowego lub śmietankowego.

3. Miksuj kilka minut aż składniki dokładnie się połączą i uzyskamy jednolitą konsystencję.

4. Następnie do masy dodaj puree z dyni i wymieszaj łyżką, nie miksuj. Jeśli dodajesz do ciasta bakalie, posiekaj je i dodaj na tym etapie.

5. Piekarnik nastaw na 180 stopni, masę przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika, piecz 45-50 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli tak, na patyczku nie powinno zostać surowe ciasto. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i po kilku minutach wyjmij ciasto. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Wartość odżywcza ciasta dyniowego na porcję:

  • Wartość energetyczna: 270 kcal
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcze: 14 g
  • Węglowodany: 33 g