Placuszki warzywne robią ostatnio furorę w restauracjach i barach wegańskich, ale nie tylko. Jest to dobra alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Dodatkowo możemy wykorzystać do ich zrobienia inne sezonowe warzywa. Taki rodzajem koltecików /placuszków można również zastąpić mięsne kotlety. Soczyste placuszki z cukinii doskonale komponują się z warzywnymi frytkami i surówką. Placki z cukinii mogą stanowić również obiadowe danie wegańskie, gdyż w przepisie nie używa się jaj. Placuszki można usmażyć lub w wersji bardziej dietetycznej upiec w piekarniku.
Koniecznie spróbuj również przepis na placuszki z dyni. Na stronie Zdrowe Odżywianie znajdziesz również przepis na placuszki z miksu warzyw.
Składniki na soczyste placuszki z cukinii (3 porcje):
- 1 większa (500g) cukinia
- 2 łyżki oleju ryżowego + 2 łyżki gęstego kisielu z siemienia lnianego
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
- 1 łyżka olej ryżowy
Przygotowanie:
- Cukinie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyłóż na sito, posól, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie cukinie dobrze odciśnij z nadmiaru wody, dodaj pieprz, olej, kisiel z siemienia lnianego, natkę pietruszki i obie mąki (w razie jak by ciasto było zbyt rzadkie dodaj więcej mąki).
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy/ryżowy i smaż placuszki na złoto z obu stron. Placuszki możesz podać z gęstym jogurtem typu greckiego.
- W wersji bardziej dietetycznej możesz placuszki z cukinii umieścić na blaszce z papierem do pieczenia i upiec w piekarniku.
Wartość odżywcza placuszków z cukinii (1 porcja):
- Wartość energetyczna: 237 kcal
- Białko: 11 g
- Tłuszcze: 9 g
- Węglowodany: 32 g